El Periódico - Català

Espanya lidera el rànquing europeu de mares més grans de 40 anys

La proporció de parts de dones de més de 40 anys s’ha multiplica­t per sis entre el 1993 i el 2021. Galícia, Astúries i Madrid encapçalen la llista.

- PATRICIA MARTÍN

Alhora que descendeix­en, de manera inexorable, els naixements a Espanya, augmenta l’edat mitjana en què es tenen els fills. Així, el 1981 les dones espanyoles eren mares als 28,2 anys, de mitjana; el 1996 es va superar el llindar dels 30 anys i el 2021 es va assolir els 32,6 anys, la segona edat més alta de la UE, només per darrere d’Irlanda (32,7 anys). A més, Espanya encapçala el rànquing del nombre de mares a partir dels 40 anys, que suposen el 10% del total de naixements, segons destaca Focus on Spanish Society, una publicació editada pel think tank espanyol Funcas. El percentatg­e s’aproxima bastant al d’altres països del sud d’Europa, com Grècia (9,7% dels naixements), Itàlia (8,7%) i Portugal (8,5%), però duplica els registrats a França (5,1%), Alemanya (4,9%) o Suècia (4,6%).

A més, la proporció de naixements de mares de 40 anys o més s’ha multiplica­t per sis entre el 1993 i el 2021, al passar de l’1,8% al 10,7% del total de naixements. El motiu del retard de la maternitat està íntimament relacionat amb la baixa taxa de fecunditat, índex en el qual Espanya també destaca en l’entorn europeu. Els motius del descens i el retard són variats i es «reforcen» entre ells, segons apunta Elisa Chuliá, directora d’Estudis Socials de Funcas.

Entre aquests factors destaquen els problemes d’índole econòmica, ja que els joves s’emancipen i aconseguei­xen feines estables cada vegada més tard, però també motivacion­s socials. «La joventut vol aprofitar per disfrutar de l’oci i el temps lliure abans de ser pares, cosa que retarda la maternitat», remarca.

«La situació econòmica als anys 60 i 70 no era gaire millor però aquestes generacion­s tenien perspectiv­a que la seva situació milloraria, però ara la gent no és optimista sobre el seu futur», cosa que també contribuei­x a la baixa taxa de fecunditat, afegeix l’experta. Per comunitats, el percentatg­e més alt de naixements de mares de 40 anys o més es registra a Galícia (14,4%), seguida d’Astúries (12,4%), Madrid (12,3%) i Cantàbria (12,2%). Les regions meridional­s, juntament amb Ceuta i Melilla, mostren percentatg­es molt inferiors, tot i que sempre per sobre del 8%.

D’altra banda, la publicació editada per Funcas revela que els espanyols mostren un nivell de confiança alt en el sistema sanitari, en comparació amb el context europeu. Tot i això, les dades indiquen que la confiança està decreixent, ja que l’augment de la despesa sanitària no ha sigut suficient per poder absorbir la creixent demanda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain