El Periódico - Català

Treballar gratis a canvi d’entrades per a concerts

▶ El Festival Alma renuncia a buscar «voluntaris» a qui oferia feines sense cobrar

- JORDI RIBALAYGUE

Dies enrere, un nou cicle de concerts a Barcelona, el Festival Alma, va difondre que brindava l’ocasió d’incorporar-se a la plantilla de l’esdevenime­nt, que se celebrarà per primer cop entre l’11 i el 27 de juliol al Poble Espanyol. «¡Busquem persones voluntàrie­s!», va pregonar amb entusiasme a les xarxes socials. Això sí, incloïa una condició que convenia no passar per alt, «el voluntaria­t no és remunerat». Concert Studio, que ha creat el certamen després de quedar-se sense el Festival Jardins de Pedralbes, ja no accepta que es registrin més candidats. «Es va tancar el procés perquè, en qüestió d’hores, vam rebre més de 200 sol·licituds. Ens vam adonar que s’estaven apuntant tota mena de persones», expliquen a la promotora.

La companyia assegura que l’oferta s’adreçava en exclusiva a «alumnes interessat­s en la indústria musical» que es prestessin a desenvolup­ar les pràctiques università­ries en la nova cita cultural. No obstant, el requisit de ser estudiant no consta en el reclam. Concert Studio afirma que manté contactes amb diferents universita­ts de Barcelona per tancar convenis per reclutar becaris. «Poden ser pràctiques remunerade­s. Ho estem mirant amb els diferents centres», comenta. Per ara, no hi ha cap acord firmat.

La promotora creu que l’oferta per formar part de l’organitzac­ió de l’espectacle sense cobrar «potser no s’havia entès gaire bé». A més, nega que pretengués incorporar voluntaris per cobrir llocs de treball del festival. «L’oferta de pràctiques no eliminava en cap cas part del personal. Els 200 llocs directes que es generen continuara­n sent-hi», esgrimeix.

Al·licients

El mateix anunci inclou el que denomina «beneficis», al·licients substituti­us d’un sou, com invitacion­s per assistir a les actuacions, «disfrutar de tots els concerts en què treballis», una samarreta, menjar i vals per a begudes, accés a àrees exclusives del festival, com backstage i zones vip».

Les joventuts d’UGT, Avalot, adverteixe­n que «la presència de persones voluntàrie­s als festivals de música no és un fet aïllat». Ho titlla de «pràctiques abusives» i d’«adultocent­risme», que «empeny les joves a treballar gratis». «És cada vegada més comú i suposa un encobrimen­t de llocs de treball estructura­ls que no realitzen treballado­rs contractad­es, cosa que suposa tenir centenars de joves com a mà d’obra gratuïta», critica.

 ?? Jordi Otix ?? Una imatge del Poble Espanyol.
Jordi Otix Una imatge del Poble Espanyol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain