El Periódico - Català

«No tinc pla B per a mi. Els valencians optaran pel progrés»

- A. GARCÍA M. POMARES / M. AMORIZA

El secretari general dels socialiste­s valencians i president de la Generalita­t des del 2015 (Morella, 1959) es marca com a repte «suturar les ferides de desigualta­t» provocades per dues crisis a partir de la fórmula «feina i benestar» i governar «per a la majoria social». — ¿Quina seria la seva primera mesura en cas de governar?

— El punt fonamental és posar fi a la violència masclista: renovar el pacte i que la societat actuï unida contra la pitjor desigualta­t. A partir d’aquí, un gran pacte per la vivenda, per l’energia i reforçar l’Estat del benestar amb les ajudes a les famílies nombroses de dos fills. Tot en els primers cent dies.

— Després de vuit anys, no precisamen­t fàcils, ¿per què vol estar-ne quatre més?

— Mentre un se sent útil i pot ajudar a fer que el País Valencià prosperi, ha d’estar a disposició. He pogut comprovar la maduresa enorme de la societat valenciana durant els anys més difícils, ha estat unida i hem sigut capaços de sortir de la pandèmia més bé que altres comunitats.

— Les enquestes donen una bona valoració seva i del seu Govern, però això no es tradueix en un pronòstic clar de victòria de l’esquerra. ¿Per què? ¿És l’atmosfera de Madrid?

— A mesura que s’acosta el moment de l’elecció, els ciutadans es posen en situació del que ens hi juguem, que no és qui governa a Madrid ni les qüestions que l’agenda centralist­a posa en els mitjans. Es decideix què passarà a la comunitat i si la gestió del Govern és aprovada clarament i volem que continuï una política de progrés, s’ha de votar el PSPVPSOE.

— ¿Té por que el final de campanya s’embruti en vista d’un pronòstic tan ajustat?

— El PP l’ha embrutat des del minut zero. No té projecte i el PPVox està intentant generar un territori de confrontac­ió i crispació que no és el que avui és la Comunitat Valenciana. L’absència de projecte polític porta a intentar generar brutícia. Nosaltres anem a les propostes.

— Parla del PP i Vox units...

— És que l’alternativ­a al Partit Socialista és el PP i Vox, que ja coneixem al País Valencià. El PP hi va governar 20 anys i tots els indicadors del 2015 han millorat després de dues crisis: la financera i la de la pandèmia.

— ¿Troba a faltar Mònica Oltra per mobilitzar certes capes de l’esquerra?

— Cada partit ha de prendre les seves decisions i jo respecto les de

Compromís. A més a més, la mobilitzac­ió s’ha de produir en relació amb les idees, i aquestes i l’aval de la gestió fan que aquest Govern tingui capacitat i solvència per demanar el vot una altra vegada.

— ¿Com li agradaria un nou Consell si governa, amb menys conselleri­es, amb més concentrac­ió de poder al seu voltant?

— S’ha d’actualitza­r el Consell, continuarà el procés de descentral­ització i reforçarà les seves estructure­s des de la posició que hi ha d’haver un sol Govern, millorant la gestió de la diversitat.

— ¿Té pla B si no hi ha Govern d’esquerres?

— No tinc pla B. Estic convençut que els valencians optaran per mirar cap endavant i pel progrés.

— ¿Vostè és de centre?

— Soc progressis­ta, socialdemò­crata. Entenc que s’ha de governar per a la majoria social.

— Ha incidit en famílies, classes mitjanes, mestresses de casa i persones grans, els últims dies. ¿La política (en especial, l’esquerra) s’ha oblidat dels grans públics buscant grups reduïts?

— En alguns països algunes lluites de caràcter identitari han amagat un espai progressis­ta. Nosaltres pretenem suturar ferides de desigualta­t molt grosses que s’han produït. Per exemple, amb mesures com l’equiparaci­ó de les mestresses de casa que durant anys han estat treballant i que quan arriben a la jubilació tenen una pensió no contributi­va.

— L’esquerra més a l’esquerra els acusa de fer política de no molestar...

— La política està per conciliar interessos. No per confrontar ni per crispar. El maniqueism­e, els blancs i negres que propicia aquesta nova mirada de les dretes, no és el camp apropiat.

— ¿Per què no hi ha més pressió valenciana sobre l’Estat per a un nou finançamen­t?

— Hem avançat a consolidar la unitat dels valencians sobre la necessitat d’un canvi de model i hem aconseguit que a Espanya es reconegui que la Comunitat Valenciana és la més mal finançada. Però no és un problema valencià, sinó d’Espanya. En la pròxima legislatur­a s’hi ha de buscar una solució. No obstant, aquests anys almenys hem aconseguit augmentar gairebé el 60% els ingressos de l’Estat. No n’hi ha prou, però hem avançat. Ara bé, no serveix qualsevol model. El de Feijóo no ens serveix.

— ¿Es marca un termini?

— Accelerare­m tot el procés des del primer dia, governi qui governi a Madrid. Però és cert que durant aquests sis mesos vinents no hi veig possibilit­ats, perquè si el PP és incapaç d’acordar el canvi en el poder judicial, el del finançamen­t requereix majoria de comunitats.

— ¿Apujarà els impostos? Si plantegen més sanitat, més atenció social, més vivenda pública...

—El que no es pot dir és que s’abaixaran impostos per 4.000 milions. És una barbaritat, suposa desconèixe­r la realitat pressupost­ària. És enganyar de manera miserable. La realitat és que el 2015 les rendes més baixes eren les que més pagaven d’Espanya i les més altes, les que menys. Ara les més baixes són les que menys paguen i les altes són de les que més. Necessitem augmentar l’Estat del benestar.

— ¿Apujant impostos?

— No. Es tracta de ser més eficients i redistribu­ir la despesa.

«La política hi és per conciliar interessos, no per confrontar ni per crispar»

 ?? Fernando Bustamante ?? Ximo Puig, president de la Comunitat Valenciana.
Fernando Bustamante Ximo Puig, president de la Comunitat Valenciana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain