El Periódico - Català

El PP, rere un triomf que impulsi Feijóo

El 28M dibuixarà el mapa del poder polític en un total de 2.248 municipis de la regió més vasta i despoblada d’Europa. Els populars busquen impuls de cara a les generals.

- MARISOL LÓPEZ

Castella i Lleó no celebra eleccions autonòmiqu­es aquest diumenge. Per primera vegada en 40 anys no coincideix­en amb les municipals després de l’avanç del febrer del 2022. L’estatut d’autonomia, a diferència d’altres comunitats com Madrid, així ho autoritza. Però això no significa que la primavera no hagi alterat res al Govern de la Junta. Alfonso Fernández Mañueco és conscient que hi ha moltes coses en joc que poden, per carambola, afectar l’esdevenir del seu Executiu. Els resultats de l’últim diumenge de maig són la seva revàlida de presentaci­ó davant Feijóo, a qui ha promès, als peus de l’aqüeducte de Segòvia, «tenyir de blau ajuntament­s i diputacion­s».

Fa quatre anys, el color que va sortir de les urnes tirava més aviat a vermell. El PSOE va guanyar en vot a la majoria de les capitals de províncies, excepte Àvila, Salamanca i Zamora, i d’aquestes tres només Salamanca té el PP al capdavant. La majoria absoluta que pronostica­ven a l’inici de campanya, el 2019, per a la Junta de Castella i Lleó es va capgirar amb un triomf en vots, tot i que no en escons, dels socialiste­s. Un pacte amb Ciutadans va donar el Govern autonòmic al PP. Després va arribar l’abrupta ruptura i la convocatòr­ia, de la qual el president castellano­lleonès va sortir exhaust, per posteriorm­ent caure als braços de Vox. D’això fa un any i l’experiment a la dreta fa aigües de portes endins. Així que la batalla pels 2.248 municipis de la comunitat pot tenir moltes lectures per a un futur pròxim, sobretot amb unes generals en l’horitzó immediat pel mig.

El PP parla en precampany­a en clau nacional a l’anunciar que Castella i Lleó serà «dic contra el sanchisme i portarà a coll Feijóo fins a la Moncloa». Per xifres no serà: les candidatur­es presentade­s pels populars represente­n un terç de totes les presentade­s a la comunitat. En moltes províncies hi ha llistes del PP en totes les circumscri­pcions electorals. La suma de regidors, sobretot a l’entorn rural, és bàsica per a la governança de les diputacion­s provincial­s, claus per mantenir la quota de poder provincial. Aquesta obsessió, la de cobrir tot el mapa territoria­l amb candidats, és compartida pel PSOE, encapçalat per Luis Tudanca, el secretari regional, entossudit a trencar qualsevol dic plantejat pels de Mañueco.

La pugna de Valladolid

La disputa electoral es manté principalm­ent en clau bipartidis­ta, tot i que el mapa de governs municipals actual està ple de pactes en temps en què les majories absolutes són cosa del passat. Destaca la pugna a Valladolid de l’actual alcalde, el socialista Óscar Puente, davant el qual es presenta tot un conseller de Presidènci­a, Jesús Julio Carnero, que, a hores d’ara, no ha dimitit del seu càrrec a la Junta. La llei l’autoritza a mantenir els dos peus en diferents institucio­ns fins a la vigília de la constituci­ó dels ajuntament­s, cosa que li atorga marge per pensar en el seu futur polític en funció dels resultats del 28M. En suma, per molt que sigui Castella i Lleó part de l’Espanya buidada, el panorama electoral no pot estar més ple d’incògnites.

 ?? R. García / Efe ?? El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.
R. García / Efe El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco.
 ?? Isaac Buj / Europa Press ?? Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears.
Isaac Buj / Europa Press Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain