El Periódico - Català

Imaz reclama lleis que protegeixi­n el gas natural espanyol

▶ El conseller delegat de Repsol no veu «ètic» que el producte s’hagi d’importar

- SARA LEDO

«No em sembla ètic que hi hagi lleis que no permetin produir gas natural aquí [a Espanya] i que hàgim de portar-lo dels Estats Units», va afirmar el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, durant la seva intervenci­ó en la junta d’accioniste­s celebrada ahir.

Va ser en resposta a una de les preguntes dels accioniste­s, la de María Prado, representa­nt de Greenpeace i de la Fundación Finanzas y Ética que li criticava que la companyia no planegés reduir la producció de combustibl­es fòssils, quan Imaz li va recordar que a més de posar el focus en les emissions s’ha de posar en la seguretat de subministr­ament i en els preus que els consumidor­s paguen pels subministr­aments energètics.

Imaz va recordar que portar el gas natural des dels Estats Units provoca una empremta més gran de CO2: «L’extracció als Estats Units, el que emet en el transport i després els cicles combinats per generar electricit­at». «L’ètic és produir el gas i el petroli que el món necessita; altrament les indústries hauran de tancar, i això suposa llocs de treball industrial­s que es perdran i que Europa no podrà mantenir els nivells de benestar», va afegir.

Prèviament, Imaz havia assenyalat directamen­t les polítiques dirigides a limitar el petroli i el gas com a «responsabl­es» dels alts preus de l’energia que van marcar l’any 2022, juntament amb la guerra d’Ucraïna i l’increment de la demanda de cru després de la recuperaci­ó postcovid. «Les polítiques públiques dirigides a limitar la producció de petroli i gas també són responsabl­es dels alts preus viscuts en l’energia», va afirmar a l’inici de la intervenci­ó.

Reelecció

La junta va aprovar la reelecció del conseller delegat, Imaz, i del president, Antonio Brufau, durant quatre anys més, malgrat que aquest últim havia anunciat que deixaria el càrrec el 2023. Brufau és conseller de Repsol des de l’any 1996 i n’ocupa la presidènci­a des del 2004, tot i que el 2015 va traspassar totes les funcions executives a Imaz.

Els accioniste­s també van donar suport a la reelecció com a consellers d’Aránzazu Estefanía Larrañaga, María Teresa GarcíaMilá Lloveras, Henri Philippe Reichs-tul i John Robinson West, així com la ratificaci­ó del nomenament per cooptació i reelecció de Manuel Manrique, que continuarà així a l’òrgan rector de la companyia malgrat que Sacyr ja va deixar de ser accionista de la petrolera l’any passat.

A més, va ratificar el nomenament de María del Pino Velázquez Medina com a consellera externa independen­t. Amb aquest nomenament, Repsol compleix l’objectiu del 40% de dones al màxim òrgan de l’empresa, com recomana des del 2020 el Codi de bon govern de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i com obliga l’avantproje­cte de llei aprovat pel Govern fa només tres dies. A més, s’arribarà al 73,33% de consellers independen­ts en el consell.

 ?? Marta Fernández Jara / Europa Press ?? Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, ahir.
Marta Fernández Jara / Europa Press Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain