El Periódico - Català

18 anys de presó per al fundador d’Oath Keepers per l’assalt al Capitoli

▶ És la pena més dura imposada per la insurrecci­ó i la primera a un dels condemnats per sedició ▶ Rhodes afirma que és un «presoner polític»

- IDOYA NOAIN

Stewart Rhodes, el fundador de la milícia antigovern­amental d’extrema dreta Oath Keepers, va ser sentenciat ahir a 18 anys de presó pel seu paper en l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021. Es tracta de la pena més dura imposada fins a la data per aquesta insurrecci­ó de seguidors de Donald Trump, que va intentar frenar la certificac­ió de la victòria del president Joe Biden. És, a més, la primera a un dels condemnats per conspiraci­ó sediciosa en aquest cas, pel qual el Departamen­t de Justícia ha obert més de mil causes penals.

Rhodes, de 58 anys, veterà de l’Exèrcit i graduat en Dret per Yale i que va fundar els Oath Keepers el 2009, va ser condemnat el novembre amb altres encausats per sedició, que seran també sentenciat­s en els pròxims dies. Tot i que no va entrar personalme­nt al Capitoli, es va considerar provat que va liderar una trama per organitzar una rebel·lió armada i evitar la transició pacífica de poder després de la derrota de Trump, després de la qual va començar a propagar teories conspirado­res sobre un frau electoral, inexistent, i a fer crides que incitaven a preparar-se per a una «rebel·lió armada», una «Guerra Civil» i una «revolució sagnant». El grup va guardar un arsenal d’armes en hotels pròxims al Capitoli i el mateix Rhodes va estar en contacte amb Kelly Meggs, una altra líder de la milícia que era sobre el terreny.

El jutge Amit Metha, que va dictar la sentència, va considerar que les accions de Rhodes represente­n terrorisme domèstic. I abans d’anunciar la pena, que va quedar per sota dels 25 anys que sol·licitava la fiscalia, es va dirigir a ell. «M’atreveixo a dir, i mai he dit això a algú que he sentenciat, que vostè representa una amenaça al nostre país i un perill per a la nostra república i per al teixit mateix de la nostra democràcia», li va dir. I va afegir: «Tots contenim la respiració quan s’acosten unes eleccions. ¿Tindrem un altre 6 de gener? Està per veure».

‘El procés’ de Kafka

Rhodes, durant la vista, es va comparar amb el dissident soviètic Aleksandr Solzhenits­in i amb el protagonis­ta de la novel·la de Kafka El procés, i es va declarar un «presoner polític». «Com el president Trump, el meu únic crim és oposar-me als que estan destruint el nostre país», va dir. «Crec que tots els imputats pel 6 de gener som presoners polítics i tots estem sent imputats de forma excessiva», va denunciar.

 ?? Jim Urquhart / Reuters ?? Stewart Rhodes, fundador d’Oath Keepers, en una imatge d’arxiu.
Jim Urquhart / Reuters Stewart Rhodes, fundador d’Oath Keepers, en una imatge d’arxiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain