El Periódico - Català

La immigració bat rècords al Regne Unit i posa en entredit el Brexit

▶ La promesa dels conservado­rs de reduir les entrades queda qüestionad­a per l’increment del 20% registrat el 2022

- LUCAS FONT

La publicació ahir de les últimes dades migratòrie­s al Regne Unit va tornar a posar en evidència els defensors del Brexit. L’Oficina Nacional d’Estadístic­a va reportar un nou rècord de 606.000 entrades netes el 2022, un increment del 20% respecte a l’última xifra i més del doble que el 2019, quan el partit Conservado­r va prometre reduir les entrades d’immigrants en el seu programa electoral. Tres anys més tard, l’esperança dels partidaris del Brexit de tenir el control de les fronteres està lluny de convertirs­e en realitat.

Malgrat que les xifres queden per sota dels pronòstics, que apuntaven a més de 700.000 entrades netes, els resultats van ser qualificat­s pel Govern d’«extremadam­ent alts». Les dades apunten a un augment de les arribades de ciutadans de països externs a la UE, principalm­ent per motius educatius, seguits de prop pels motius laborals. Les entrades per raons humanitàri­es van experiment­ar un augment important, del 9% del 2021 al 19% l’any passat, inclosos els ciutadans ucraïnesos.

L’acollida de refugiats és un dels arguments que el primer ministre, Rishi Sunak defensa per justificar l’increment. «Crec que els números són massa alts, però hi ha diversos factors que ho expliquen a l’informe. L’arribada de persones procedents d’Ucraïna i de Hong Kong ha tingut un impacte, així com l’entrada d’estudiants de tercers països després de la pandèmia», va dir el primer ministre en una entrevista a ITV. L’informe destaca el «caràcter temporal» de l’increment i apunta a una estabilitz­ació els últims mesos.

Mesures

No obstant, la pressió de l’ala dura del partit Conservado­r per frenar unes xifres que estan compromete­nt la credibilit­at de la formació ha obligat Sunak a intervenir en l’assumpte. El Govern ha anunciat aquesta setmana una nova mesura que impedeix l’entrada dels familiars a càrrec de les persones que aconseguei­xin un visat d’estudis, la qual cosa, segons el primer ministre, suposarà una reducció significat­iva de les entrades.

A més de frenar les entrades per la via legal, Sunak insisteix que la principal prioritat és posar fi a l’entrada irregular d’immigrants a través del canal de la Mànega. El Govern britànic ha firmat diversos acords amb Albània –l’origen d’un terç de les persones que arriben al país per via irregular– per iniciar les deportacio­ns, però el retard en la tramitació de les sol·licituds d’asil és cada vegada més gran.

La manera en què l’Executiu està gestionant la qüestió migratòria és qualificad­a de «caos» per l’oposició. Poc després de la publicació de les xifres, la responsabl­e d’afers de l’Interior del Partit Laborista, Yvette Cooper, va presentar una pregunta urgent a la Cambra dels Comuns per demanar explicacio­ns a l’Executiu. «Les xifres demostren que el Govern no té cap pla ni cap control en la qüestió migratòria», va assenyalar Cooper, que va atacar la ministra de l’Interior, Suella Braverman, per no ser present a la sessió.

 ?? Ben Stansall / AFP ?? Un grup de migrants rescatats desembarqu­en a Dungeness.
Ben Stansall / AFP Un grup de migrants rescatats desembarqu­en a Dungeness.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain