El Periódico - Català

Altres mirades possibles al 28M

Les eleccions permetran mesurar la posició de la ciutadania sobre debats globals

- Joan Cañete Bayle Joan Cañete Bayle és subdirecto­r d’EL PERIÓDICO

Diumenge se celebren eleccions municipals a tot Espanya i autonòmiqu­es a la majoria de les comunitats, i tot i que el que els ciutadans elegiran són els seus representa­nts polítics més pròxims, a Madrid (entès com el Leviatan que s’arroga el poder polític i econòmic del país) el resultat es llegirà com una mena de primera volta de les eleccions generals que tot apunta que es convocaran a finals d’any. Hi ha, segons en quins cercles, moltes ganes que es voti en les generals perquè s’intueix un possible canvi a la Moncloa (si és pensament màgic o no, el temps ho dirà). La història marca, i al cap i a la fi aquest és un país on sovint les eleccions locals assenyalen tendències, obren camins, creen momentum polítics i fins i tot enderroque­n reis, així que és normal que sobretot aquells que abominen el denominat sanchisme esperin amb il·lusió el 28M.

Aquest, el que en l’argot polític es diu «la clau nacional», serà un dels nivells d’anàlisi dels resultats: el d’Isabel Díaz Ayuso, el repartimen­t de vots, la distribuci­ó de poder regional, la força o la debilitat política amb què surten del 28M Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Una altra manera d’interpreta­r el veredicte de les urnes serà, per descomptat, la visió local i autonòmica, amb batalles apassionan­ts com Barcelona, Sevilla i València. Però més enllà d’aquests focus d’interès principals, el 28M també il·luminarà altres assumptes transcende­nts de la nostra vida política:

La implantaci­ó territoria­l de Vox. La formació d’extrema dreta va irrompre en el panorama electoral en les eleccions andaluses del 2018. Des d’aleshores, Vox no flaqueja en el seu acomplimen­t electoral, posat a prova en diferents convocatòr­ies. Per exemple, en les municipals del 2019 va aconseguir 547 regidories i en les generals va obtenir 52 diputats. Cinc anys després, el 28M mostrarà la salut del projecte de Santiago Abascal i veurem si li permet accedir a tocar cert poder institucio­nal. Dit d’una altra manera: comprovare­m fins a quin punt a Espanya s’ha normalitza­t l’acció política de l’extrema dreta.

L’esquerra del PSOE. Es compleix gairebé una dècada des d’una altra irrupció, la de Podem en les eleccions al Parlament Europeu del 2014, prèvia de les municipals del 2015 que va obrir la porta als denominats «ajuntament­s del canvi», encapçalat­s per les diferents confluènci­es i marees i amb Manuela Carmena i Ada Colau com a grans símbols a Madrid i Barcelona. Molt ha plogut en aquest espai polític, tant que en ocasions és senzill oblidar el fulgurant camí que va portar Podem, els Comuns, Compromís i altres moviments d’esquerres de les places del 15M a altes cotes de poder institucio­nal, inclòs el Govern central en aquesta legislatur­a. D’altres (Ciutadans) ho van intentar i van fracassar. Per a aquest espai polític, el 28M pot suposar un punt final o un punt i a part. En qualsevol cas, el 28M en serà el primer capítol. El desenllaç de la història el veurem a les generals. Amb Sumar i Podem a OK Corral i Ciutadans convertit en un tiberi que degustarà sobretot el PP, hi haurà qui se senti temptat d’interpreta­r les sumes i restes del 28M com una mena de tornada a una (enyorada per alguns) normalitat bipartidis­ta. Ja ho veurem.

L’etern pols ERC-Junts. Tot i que es doni el procés per enterrat, de la independèn­cia tot just es parli en aquestes eleccions i la força emergent a Catalunya sembli ser aquest PSC de nou aspirant a airbag entre totes les Catalunyes, el pols sense fi del sobiranism­e continua sent un vector clau de la política catalana. El 28M dictarà sentència sobre el repartimen­t del poder territoria­l entre ERC i Junts sense la distorsió que va ser el PDECat el 2019 i podrà llegir-se, també, com un judici de l’independen­tisme a la gestió d’ERC a la Generalita­t. Compte amb els sotracs catalans que poden tenir els resultats del 28M.

En clau catalana, ERC i Junts dirimeixen el seu pes real en termes de poder territoria­l

Els grans debats. Hi haurà una altra manera d’explicar el 28M, més difícil, polièdrica i subtil, i per això molt interessan­t. Amb les seves paperetes, la ciutadania dirà on es troba Espanya en alguns dels grans debats del nostre temps: la gestió de proximitat de l’emergència climàtica (de la mobilitat a l’urbanisme), la crisi de la vivenda, els recursos que és necessari aportar als serveis públics, la convivènci­a entre comunitats...

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain