El Periódico - Català

La justícia confirma la primera mort per amiant al metro

El TSJC avala la resolució del jutge i rebutja el recurs presentat per l’empresa Ferrocarri­l Metropolit­à de Barcelona per la mort d’un treballado­r.

- J. G. ALBALAT

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la sentència del Jutjat Social 8 de Barcelona dictada el juliol del 2022 que, per primera vegada, reconeixia la mort el 2019 d’un treballado­r del metro de la capital catalana per exposició a l’amiant en túnels, vagons, tallers i diferents components dels combois. El magistrat va considerar provada aquesta primera resolució judicial, ara ratificada, que assegura que l’empresa municipal Ferrocarri­l Metropolit­à de Barcelona no va avaluar correctame­nt els riscos del lloc de treball del finat, cosa que va acabar derivant en una falta de mesures preventive­s que van originar un càncer molt agressiu que li va acabar causant la mort.

Fonts sindicals apunten que hi ha 25 treballado­rs en actiu que tenen diagnostic­ades afectacion­s relacionad­es amb l’exposició a l’amiant i sobre les quals es fan revisions mèdiques periòdique­s.

L’alt tribunal català qualifica d’«exquisidam­ent raonada» la sentència dictada pel jutjat social i conclou que «atès els múltiples llocs i elements en què es va trobar presència de fibres d’amiant [...] només es pot excloure l’exposició en llocs de treball acreditada­ment allunyats de tots aquests, com podrien ser, entre d’altres, els d’oficina i a les taquilles. D’aquesta manera, el TSJC desestima íntegramen­t el recurs presentat per la companyia contra la sentència de primera instància.

Resolució no ferma

En la sentència, la sala social recorda que el quadre de malalties profession­als estableix la presumpció de laboralita­t del mesoteliom­a per a ocupacions que impliquin l’exposició a la pols de l’amiant i rebutja les al·legacions del metro de Barcelona. La resolució sosté que «no només no s’ha acreditat la inexistènc­ia d’exposició, sinó que de fet hi ha dades més que suficients per arribar a la conclusió contrària». El TSJC valora que el caràcter profession­al de la malaltia que va causar la mort de l’antic empleat del metro únicament es podria descartar en el cas que l’empresa pogués demostrar la inexistènc­ia d’exposició a l’amiant.

«Només s’hauria acreditat la inexistènc­ia d’exposició si, mitjançant mesurament­s correctame­nt efectuats des del 1988 al 2008, s’hagués provat que ni en les tasques d’auxiliar tècnic en instal·lacions elèctrique­s ni en les de mantenimen­t preventiu i correctiu de les instal·lacions i equips dels sistemes de senyalitza­ció el causant [l’empleat] treballés als tallers de la Sagrera o Vilapicina, ni als túnels» Aquesta resolució no és ferma i es pot recórrer davant el TS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain