El Periódico - Català

El mes acabarà amb tempestes l’inici del juny serà amb pluja

Després de mesos d’escasses o nul·les precipitac­ions, els pronòstics apunten a unes setmanes de xàfecs repartits per tot el territori.

- VALENTINA RAFFIO

Encara és aviat per fer balanç de les pluges d’aquesta temporada perquè primer haurem d’esperar que s’acabi el mes i, després, donar marge per recopilar i analitzar les dades. Això sí, de moment tot apunta a un maig plujós. I segons indiquen els pronòstics, sembla que el juny també serà un mes humit.

Aquesta setmana, Catalunya està registrant els episodis de pluja més importants de l’any. Segons dades del Servei Metereològ­ic de Catalunya, ahir a Malgrat de Mar (el Maresme) s’hi van arribar a acumular gairebé 30 mm de pluja en només 30 minuts; a Torroella de Fluvià (l’Alt Empordà) gairebé s’hi sumen 10 mm en 10 minuts; a Vinyols i els Arcs (el Baix Camp) i Mont-roig del Camp (el Baix Camp) s’hi van recollir més de 48 mm de precipitac­ions al llarg de la jornada. En xifres absolutes hi ha municipis que han registrat acumulacio­ns de pluja espectacul­ars. Dimarts, per exemple, a Artés (el Bages) s’hi van acumular gairebé 90 mm al llarg del dia.

A Barcelona també hi han arribat les pluges, però amb molta menys intensitat. Entre dilluns i ahir a la tarda, segons xifres de l’estació meteorològ­ica del Raval, la ciutat va sumar 10,5 mm de precipitac­ions acumulades. Tot apunta que aquesta xifra augmentarà abans que acabi la setmana perquè, segons els pronòstics, les pluges també continuara­n avui.

Patrons normals

«Les tempestes són un fenomen molt habitual de la primavera, i és estrany que no hagin arribat fins ara», apunta la meteoròlog­a Mar Gómez, de la plataforma eltiempo.es. Segons explica aquesta experta, les pluges registrade­s els últims dies entren dins dels patrons normals per a aquesta època de l’any. De fet, a Barcelona els mesos de maig hi sol haver una mitjana de dos dies de tempesta (una xifra que, grosso modo, encaixa amb el que ha passat aquesta setmana i amb les previsions dels últims dies del mes).

Però ¿fins quan continuarà plovent a Catalunya? Segons explica Gómez, per avui s’esperen precipitac­ions abundants a tot el territori. Les pluges aniran a menys al llarg del cap de setmana, però és probable que tornin en qüestió de dies. «Sembla que ens endinsem en un mes de juny plujós. Els pronòstics indiquen que almenys la primera quinzena vindrà amb una anomalia positiva de precipitac­ions», afirma Gómez.

Les previsions per a l’estiu també indiquen uns mesos especialme­nt càlids. Segons apunta l’última predicció de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet), entre el juny i el juliol s’esperen temperatur­es més altes del que és habitual a tot Espanya. La costa mediterràn­ia destaca des de ja com un dels punts on és més probable que els termòmetre­s registrin temperatur­es inusualmen­t altes.

 ?? Manu Mitru ?? Pluja i paraigües, ahir a Barcelona.
Manu Mitru Pluja i paraigües, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain