El Periódico - Català

El Cruïlla aspira a ser «el primer festival 100% amb energia neta»

El festival realitzarà un estudi amb Endesa amb l’objectiu de prescindir dels grups electrògen­s que funcionen amb combustibl­es fòssils.

- JORDI BIANCIOTTO

Palermo shooting

Todo saldrá bien Inmersión

A un mes i escaig de la seva nova edició i en ple compte enrere, el Cruïlla posa l’accent en les innovacion­s que es disposa a aplicar per «reduir o neutralitz­ar les emissions de CO2» i arribar a fer de la cita del Fòrum, en un futur pròxim, «el primer festival realitzat al 100% amb energia neta». Així ho va destacar el director de la mostra, Jordi Herreruela, en un acte realitzat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, on es van donar nous detalls respecte a la seva programaci­ó extramusic­al, en concret a sengles parcel·les en alça, Cruïlla Comèdia i Cruïlla Arts.

El Cruïlla té el cartell tancat de la seva nova edició, del 5 al 8 de juliol, en què atraccions de l’àmbit poprock com The Offspring, Sigur Rós, Placebo o Franz Ferdinand conviuen amb reclams llatins (alta concentrac­ió en la jornada de dijous 6: Rubén Blades, Los Van Van, Bomba Estèreo) i una graella de talents pròxims que va de Judit Neddermann a Rodrigo Cuevas, passant per Sen Senra, Amaia o Pau Vallvé. Un cartell que practica un eclecticis­me propi del festival des dels seus inicis, el 2005, quan es deia Cruïlla de Cultures i se celebrava a Mataró. «Llavors ens deien que fèiem mestissatg­e, i ho rebutjàvem perquè no volíem cap etiqueta», recordava

Herreruela. «Som un festival divers i plural, i creiem que aquest és un reflex de la ciutat de Barcelona».

La clau mediambien­tal és identifica­tiva de la mostra, que es distingeix per la seva concentrac­ió de públic autòcton, un 95%. «En els grans esdevenime­nts, el 80% de l’impacte té a veure amb la mobilitat dels assistents, i en el Cruïlla som un exemple del que pot ser un festival del segle XXI», va raonar Herreruela, que situa en aquesta edició la missió d’avançar en l’objectiu que el festival no utilitzi grups electrògen­s que funcionin amb combustibl­es fòssils (unitats, ara com ara, imprescind­ibles al Fòrum) i que pugui connectar-se a la xarxa elèctrica (amb energia renovable).

El Cruïlla realitzarà, amb Endesa, un estudi de l’impacte del carboni, així com un altre amb l’Agència de Residus de Catalunya amb la vista posada a «fer un festival amb residus zero», va apuntar el seu director, Isaac Peraire. Un altre aspecte nou és la posada en marxa d’un circuit d’autobusos que connectarà el Fòrum amb el centre de Barcelona i diverses localitats metropolit­anes, a fi d’«evitar l’ús de vehicles privats».

Cruïlla Comèdia

En la programaci­ó, destaca l’auge de Cruïlla Comèdia, parcel·la ara coordinada per Oriol de Balanzó i orientada a reflectir «l’eclosió que s’ha produït en els últims anys en l’stand-up comedy catalana». Després d’aquesta edició s’emanciparà donant forma a un festival independen­t, «amb programaci­ó estable en sales de Barcelona», el suport de TV-3 i l’assessoria artística de Manel Vidal, Irene Minovas i Tomàs Fuentes. El Cruïlla Arts oferirà l’espai d’El Estafador, impulsat per Disseny Hub i la regidoria de Turisme i Indústries Creatives, i inclourà «batalles de dibuixants en un ring de lluita lliure», i portarà les il·lustracion­s «de la taula a l’espectacle», va indicar el seu responsabl­e Javi Royo.

 ?? ?? La formació islandesa Sigur Rós, en una imatge promociona­l.
La formació islandesa Sigur Rós, en una imatge promociona­l.
 ?? Valery Hache / AFP ?? Wim Wenders i la seva dona, la fotògrafa Donata Wenders, a Cannes.
Valery Hache / AFP Wim Wenders i la seva dona, la fotògrafa Donata Wenders, a Cannes.
 ?? ?? Placebo.
Placebo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain