El Periódico - Català

Incògnites per aclarir a Catalunya

- JÚLIA REGUÉ

Les eleccions municipals a Catalunya posaran el termòmetre al canvi polític després de la convulsa tardor del 2017. El debat sobre la independèn­cia ha quedat aparcat per la gestió dels trens de Rodalies, la sequera, la vivenda i la seguretat. El resultat és incert, però vet aquí unes pistes per saber què s’hi juga. 1

El desempat a Barcelona. La irrupció de Xavier Trias com a candidat a l’alcaldia de Barcelona va sacsejar el tauler polític barceloní. Tant, que diversos partits van haver de remodelar les seves llistes o, almenys, intentar-ho, per donar un cop d’efecte. Trias es va apuntar a la carrera decidit a competir cos a cos amb Ada Colau, però el socialista Jaume Collboni –que va abandonar el govern municipal, però no el va trencar– va aconseguir mantenir la competició a tres.

Aquesta nit, després del recompte, es desfarà l’empat, un d’ells avançarà la resta i guanyarà, malgrat que el triomf no comporti per se l’adquisició de la vara de comandamen­t, ja que la governabil­itat pot quedar en mans de futurs pactes o vetos.

2

El pols PSC-ERC a l’àrea metropolit­ana. PSC i ERC es juguen el triomf global a tot Catalunya, especialme­nt el president, ja que són les seves primeres eleccions en el càrrec i les segones en les quals es bat amb Salvador Illa, vencedor en vots de les catalanes. Fora de l’oasi de Barcelona, tots dos partits analitzara­n amb lupa el seu resultat a l’àrea metropolit­ana, on hi ha més de 2,2 milions de vots en disputa.

Les reiterades avaries en el servei de Rodalies han donat a Esquerra el filó electoral per mirar de diluir el cinturó roig, però el PSC se sent fort per reeditar victòries indiscutib­les a l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà, Esplugues o Sant Joan Despí; i per mantenir les alcaldies de Granollers, Sabadell i Mataró. Terrassa continua sent una localitat difícil i Badalona, d’acord amb les posicions de partida de Xavier García Albiol, també. Els republican­s s’han bolcat de ple en la zona per trencar aquest monopoli socialista, amb la postulació de Gabriel Rufián a Santa Coloma, a qui han mirat de visualitza­r com el dirigent d’ERC a la corona metropolit­ana.

3

Les alcaldies de Tarragona, Girona i Lleida. ERC lluita per retenir les alcaldies de Tarragona i Lleida, mentre el PSC assetja, i Junts aspira a aguantar a Girona, per molt que Guanyem –CUP– li trepitgi els talons. Tarragona tornarà a ser una batalla disputada perquè el PSC parteix amb opcions de tornar a guanyar en vots, tot i que no està clar si, de nou, Pau Ricomà podrà forjar un pacte per evitar, en aquest cas, que l’ex de Ciutadans Rubén Viñuales sigui alcaldable. A Lleida també hi ha una disputa entre ERC i PSC, tot i que en les enquestes despunta el republicà i actual alcalde, Miquel Pueyo. La capital gironina és especialme­nt important per a JxCat, ja que més enllà de ser el seu principal bastió, va passar de ser socialista a convergent el 2011, i el partit va mantenir el poder en les seves successive­s evolucions amb Marta Madrenas com a alcaldessa.

Ara és l’exconselle­ra Gemma Geis qui lluita per retenir-la.

4

El resultat de Junts. Si bé el secretari general, Jordi Turull, va demanar unitat i tancament de files per no torpedinar la campanya de Xavier Trias a Barcelona, les urnes aclariran si l’estratègia de recuperar l’exalcalde sense el logo del partit i amb Laura Borràs, Carles Puigdemont i els seus afins, lluny de la seva campanya, dona fruits. Altrament, es preveu un nou cisma en una formació dividida a compte de la complexa unió de posicions ideològiqu­es que agrupa. Els vots també seran rellevants per veure si JxCat pot reeditar el govern amb el PSC a la Diputació de Barcelona, font d’influència i càrrecs imprescind­ible per als postconver­gents després de trencar el Govern, i si aquesta aliança pot fer-se extensible a altres municipis, una vegada aixecat el veto als socialiste­s que es va fixar el 2017.

Però, més enllà d’això, el partit haurà d’encarar, a la fi, el relleu a la presidènci­a del Parlament, ja que es preveu que la Junta Electoral Central confirmi la retirada de l’escó a Laura Borràs, després de les al·legacions del Parlament i de dues sessions sense abordar l’assumpte a causa de l’atrafegame­nt de la campanya. Turull haurà de prendre la decisió de si proposa Anna Erra o Marta Madrenas per ocupar el seu lloc o si deixa perdre el comandamen­t de la institució.

5

La pugna de PP, CS i Vox. Vox pot entrar per primera vegada a l’Ajuntament de Barcelona, Cs pot desaparèix­er del ple municipal i el PP pot recuperar el seu pes. L’espai de la dreta es manté atomitzat –a Barcelona cal sumar un quart actor, Valents– i competeix per una bossa de vots que els populars pretenen arrossegar al seu favor amb apel·lacions constants al vot útil. Aquesta nit s’actualitza­ran els suports, però els taronges parteixen ja amb desavantat­ge perquè han presentat la meitat de candidatur­es que el 2019 i les contínues debacles i fugues al PP no auguren que puguin salvar els mobles.

 ?? Alberto Estévez / Efe ?? Els alcaldable­s de Barcelona Eva Parera (Valents), Xavier Trias (JxCat), Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Anna Grau (Ciutadans) i Daniel Sirera (PPC).
Alberto Estévez / Efe Els alcaldable­s de Barcelona Eva Parera (Valents), Xavier Trias (JxCat), Ada Colau (BComú), Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Anna Grau (Ciutadans) i Daniel Sirera (PPC).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain