El Periódico - Català

EL PERIÓDICO uneix els aspirants a l’alcaldia de BCN en un únic retrat

▶ La imatge ha sigut creada utilitzant eines d’intel·ligència artificial

- RAFA JULVE ALEX R. FISCHER

Encara li falten per recórrer alguns quilòmetre­s d’algoritme a la intel·ligència artificial per aconseguir per si mateixa una imatge com la que ha creat Alex R. Fischer, cap de secció de l’àrea d’Infografia d’EL PERIÓDICO, per a la portada que publica el diari aquest diumenge electoral. Combinant el poder de les últimes eines d’intelligèn­cia artificial amb tècniques de morphing digital (que tindria com a traducció una cosa així com «transforma­ció digital des d’una imatge cap a una altra»), en aquesta foto hi apareixen junts i regirats els rostres dels quatre aspirants a l’alcaldia de Barcelona que gaudeixen d’alguna possibilit­at d’ocupar el càrrec, segons les prediccion­s electorals elaborades per Predilect.

Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias i Ernest Maragall surten barrejats i superposat­s sobre la mateixa base però no de manera anàrquica: gairebé píxel a píxel, R. Fischer ha confeccion­at un retrat robot atorgant un percentatg­e tan aproximat possible de cada candidat en funció de les probabilit­ats d’arribar a la vara de comandamen­t que li atribueix Predilect. Com més probabilit­at, més presència a la foto, tot i que a l’hora de veure el resultat final s’ha de tenir present Ramón de Campoamor i aquella dita seva que en «aquest món traïdor, res és veritat ni mentida...», i hi ha qui hi veu més un contendent i qui destaca més el seu rival. La duresa dels trets d’una o dels altres, així com elements molt distintius, també poden incidir en la percepció encara que la prevalença sigui menys destacada.

Eina de ‘morphing’

A les fotos tipus carnet que envolten la imatge principal s’hi pot observar la «decantació» de la cara d’un candidat cap a la de l’altre. La creació de la imatge parteix, en primer lloc, del mapatge dels retrats de cadascun dels candidats en què, a partir de les eines digitals, es tracen una sèrie de punts clau al rostre. En la segona part del procés la imatge es va ajustant fins que els punts clau d’una foto encaixen amb els punts clau de l’altra i s’aconseguei­x una superposic­ió perfecta. A partir d’aquestes dues imatges, a més de generar-se’n una de tercera, es produeix un vídeo que permet veure l’evolució d’un candidat a l’altre.

Aquest fascinant i nou procés de creació del retrat del futur alcalde de Barcelona no acaba amb les tècniques digitals i d’intelligèn­cia artificial, ja que una vegada l’ordinador va donar la primera imatge, R. Fischer es va encarregar personalme­nt d’acabar de perfilar-la i retocar-la de manera manual per retirar-ne els elements que distorsion­aven el resultat. De les urnes depèn ara cap a on es decantarà definitiva­ment la imatge del guanyador.

Cada píxel representa les possibilit­ats de cada alcaldable de guanyar, segons els càlculs de Predilect

 ?? El Periódico ?? Esquema de les eines de ‘morphing’ utilitzade­s per crear aquest retrat.
El Periódico Esquema de les eines de ‘morphing’ utilitzade­s per crear aquest retrat.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain