El Periódico - Català

EL PERIÓDICO i Betevé oferiran una enquesta a peu d’urna

▶ Els resultats d’aquest sondeig es publicaran al tancament dels col·legis electorals, al voltant de les vuit del vespre

- JOSE RICO

Espanya celebra avui eleccions municipals als 8.131 municipis del país i eleccions autonòmiqu­es en 12 comunitats que acoloriran el nou mapa de poder i seran l’avantsala dels comicis generals de la tardor. La campanya electoral ha plasmat, amb més o menys intensitat, la tensió entre els partits que entaulen les múltiples batalles al tauler polític, sobretot davant l’extrema igualtat que han reflectit les enquestes en gran part dels feus que estan en joc. Duels molt disputats que anticipen dures negociacio­ns postelecto­rals.

La carrera per l’alcaldia de Barcelona ha sigut una de les més empatades d’aquesta campanya.

EL PERIÓDICO i Betevé oferiran al tancament dels col·legis electorals, a les vuit del vespre, els resultats d’un sondeig tracking sobre Barcelona elaborat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) del 18 al 27 de maig a partir de 2.500 entreviste­s. L’última enquesta del GESOP, publicada el 21 i el 22 de maig, deixava empatats Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Junts) i Ada Colau (Barcelona en Comú) amb un alt percentatg­e d’indecisos que vorejava el 28%. Segons apuntava llavors el sondeig, l’últim a proporcion­ar dades oficials abans de l’obsolet silenci demoscòpic que imposa la llei electoral, tres de cada deu barcelonin­s no tenien clar qui votar en aquestes eleccions municipals.

Durant la nit electoral, en paral·lel als sondejos publicats per aquest diari, TVE, TV3 i altres cadenes autonòmiqu­es publicaran a la mateixa hora les seves respective­s enquestes a peu d’urna realitzade­s per la consultora GAD3 amb resultats sobre quatre autonomies (Comunitat de Madrid, País Valencià, Aragó i Castella-la Manxa) i 34 municipis, entre ells Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. La mostra total del sondeig és de 23.200 entreviste­s, de les quals 800 s’efectuen a Barcelona, 500 a Girona, 500 a Tarragona i 500 a Lleida.

Aquests seran els primers sondejos que es realitzara­n des d’Espanya en relació amb aquestes eleccions. Des de dimarts passat, l’únic mitjà de comunicaci­ó que ha publicat un tracking diari sobre els comicis barcelonin­s ha sigut el portal web australià The Adelaide Review, que ha seguit el duel d’aquesta campanya a partir de les dades recopilade­s pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) i ha publicat dades actualitza­des cada 24 hores fins al mateix dissabte. Això es deu al fet que la llei electoral espanyola impedeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs a la cita amb les urnes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain