El Periódico - Català

Menys casaments i menys divorcis

Els registres indiquen que cada vegada es casa menys gent i, en conseqüènc­ia, també hi ha menys divorcis. Però els espanyols no renuncien a l’amor. El 75% té parella i el 60%, de manera estable.

- P. M.

Tot i que encara es continuen casant parelles que van posposar la boda a causa de la pandèmia, ni el repunt després de l’aturada ha provocat que el nombre de matrimonis arribi a la mitjana registrada els últims 10 anys. Cada vegada es casa menys gent i, en conseqüènc­ia, hi ha menys divorcis. Però això no significa que els espanyols renunciïn a l’amor. El 75% té parella i el 60%, de manera estable.

A més a més, vuit de cada 10 viuen a la mateixa casa i la majoria es declara molt unit emocionalm­ent a la seva parella. En conseqüènc­ia, el 70% afirma que «l’amor pot amb tot».

Unions civils

No obstant, cada vegada menys parelles segellen la seva relació davant l’Església o el jutjat. El 2021 es van celebrar 147.823 matrimonis, el 63% més que el 2020, ja que la fase més dura de la pandèmia va obligar a ajornar qualsevol celebració multitudin­ària. Malgrat l’augment, la xifra és la més baixa des del 1975. L’última dècada, el nombre de casaments ha experiment­at un lleuger augment, però continua molt lluny del còmput d’enllaços que se celebraven als anys 70 i 80.

A més, cada vegada menys gent es casa per l’Església. El 2021, el 83% dels matrimonis van ser civils i l’edat mitjana, que està creixent, es va situar en 39,5 anys per als homes i en 36,7 per a les dones.

Repunten les separacion­s

Igual que les bodes, el 2021 també van repuntar els divorcis (un 13%) com a efecte rebot de la pandèmia. Es van produir 90.582 casos de nul·litat, separació o divorci. La xifra, de nou, és la més baixa de la sèrie històrica, en què es registra una tendència a la baixa. Si les unions no se segellen oficialmen­t, quan els dos membres se separen no és necessari anar al jutjat, a menys que la parella hagi tingut fills i vulgui acordar-ne la custòdia.

Tot i que moltes parelles no són capaces de divorciar-se pacíficame­nt, l’estadístic­a indica que la majoria sí. El 78% dels divorcis el 2021 van ser de mutu acord.

El model del poliamor

No hi ha dades oficials de quantes persones practiquen el poliamor, però segons el CIS ha augmentat el percentatg­e de persones que defensen que una persona mantingui dues o més relacions afectivose­xuals alhora. Comparteix aquesta opinió gairebé el 50% de la població, mentre que el 41% defensa que una parella acordi mantenir relacions sexuals amb altres persones sense vincle sentimenta­l, que és el que s’anomena relació oberta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain