El Periódico - Català

La jutge deixa a un pas de judici el clan Jodorovich per blanqueig

La magistrada posa fi a la investigac­ió sobre els membres d’aquesta família, històricam­ent vinculada al tràfic de drogues. La togada desvincula d’aquest cas l’excònsol honorari de Croàcia.

- J. G. ALBALAT

La jutge de Barcelona Miriam de la Rosa Palacios deixa a un pas del judici set membres del clan MonteroJod­orovich, una família que la policia vincula històricam­ent al tràfic de drogues i les arrels de la qual són a la Zona Franca, per presumpte blanqueig de capitals i altres delictes, segons la interlocut­òria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. Els Mossos atribueixe­n als acusats el blanquejam­ent d’1,2 milions d’euros a través de negocis variats, com la compravend­a de vehicles i cases, la construcci­ó d’una màquina per extreure oli de marihuana que es cultivava a Mali, l’explotació de bars en camps de futbol de barriada i la participac­ió en un restaurant.

La magistrada posa fi a la investigac­ió sobre els membres d’aquesta família i, sobretot, de Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacio­ns Gitanes de Catalunya (i ha donat trasllat al fiscal perquè presenti, si ho considera oportú, l’acusació. La togada arxiva el cas per a quatre persones, entre les quals hi ha Juli César Barcena San José, excònsol honorari de Croàcia a Barcelona, a qui exculpa totalment perquè no va cometre cap delicte. En canvi, manté la imputació de dos excònsols més: el de Mali, José Luis López; i el d’Albània, Josep Maria Calmet.

La resolució afirma que Montero «va incorporar» al «tràfic legal» béns obtinguts en la comissió de delictes contra la salut pública (tràfic de drogues) previs, a fi de «disfrutar jurídicame­nt» sense ser sancionat, alhora que va col·laborar amb altres investigat­s i membres de la seva família perquè portessin a terme la mateixa acció. Per fer-ho, precisa la jutge, «va crear un entramat de societats i contractes que no s’ajusten a la realitat i que perseguien dificultar una possible investigac­ió» sobre l’origen dels béns.

Comptes, empreses i diners

La magistrada remarca el «nombre significat­iu» de comptes corrents i empreses que utilitza aquest clan i les operacions que fan de «manera reiterada», en «moltes» ocasions entre si i «sense seguir una lògica mercantil aparent». Incideix en els «abundants imports en efectiu» detectats i que algunes de les companyies investigad­es no tenen cap activitat i estan administra­des per «mers» testaferro­s.

Aquesta operativa, segons la jutge, «dificulta seguir el traçat» dels diners que es mouen d’unes persones a d’altres o entre les empreses. L’«entramat» és de tal envergadur­a que hi ha societats que en posseeixen, al seu torn, altres de mercantils i, fins i tot, es concedeixe­n préstecs, intervenen en negocis immobiliar­is sospitosos i s’atribueixe­n ingressos que no existeixen, sinó que són «injeccions de diner negre».

A més a més, recalca, s’han constatat operacions en les quals s’oculta la persona que realment intervé en la contractac­ió, com la compra d’una embarcació i en el negoci de la màquina per extreure oli de marihuana. Per a la instructor­a, aquesta actuació es pot qualificar d’«opacitat» i està dirigida a obstaculit­zar la detecció de la titularita­t del patrimoni. La interlocut­òria ressalta que «la lògica apunta» al fet que el que es pretenia amb aquesta màquina era «aconseguir substància estupefaen­t de manera ràpida per distribuir-la posteriorm­ent».

 ?? Guillem Sánchez ?? Batuda contra el tràfic de drogues.
Guillem Sánchez Batuda contra el tràfic de drogues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain