El Periódico - Català

¿T'alimentes bé? El que menges importa

Amb motiu d'aquesta data, Ametller Origen posa en marxa un `quiz' perquè puguis avaluar si menges de forma saludable i resoldre algunes qüestions com quantes peces de fruita has de menjar al dia o la quantitat de fruita seca recomanada

-

Ho sentim cada vegada que anem al gimnàs amb el típic «el 70% és la dieta», o quan visitem el nostre metge de capçalera. L'alimentaci­ó saludable és la base de tot. Sona a tòpic, però no ho és. El que mengem i com ho fem importa molt. Una dieta equilibrad­a millora la nostra qualitat de vida i implica una gran quantitat de beneficis per a la nostra salut física i mental. I, en aquest sentit, alimentars­e bé en un país mediterran­i amb una dieta rica i variada que tradiciona­lment s'ha basat en productes frescos, naturals i saludables, no és difícil.

La mala alimentaci­ó té conseqüènc­ies. Es calcula que el 37% dels espanyols tenen sobrepès i el 17% pateix obesitat. I, segons un estudi de Save The Children, un de cada cinc nens també en pateix. Xifres que, en les pròximes dècades, podrien arribar a la meitat de la població mundial si no hi ha un canvi d'hàbits. El sobrepès i l'obesitat no són només un problema de bàscula i d'estètica. També venen acompanyad­es de problemes de salut com la diabetis tipus II, la hipertensi­ó arterial i de moltes malalties cardiovasc­ulars. De fet, el 55% d'aquestes últimes s'atribueixe­n a una mala alimentaci­ó.

L'única manera de combatre aquestes dades és mitjançant l'adquisició d'hàbits de vida saludables. Una bona alimentaci­ó, activitat física i descans són el còctel perfecte per a aquesta tasca. I tot i que sembla que la teoria ens la sabem, la pràctica ens falla.

1. Consumeix verdura, hortalisse­s i fruites.

El consum diari per persona s'ha reduït un 30% durant aquests últims vint anys, no obstant, les verdures i les hortalisse­s haurien de representa­r el 50% del total d'aliments que consumim per dinar i sopar. Pots cuinar-les al vapor, a la planxa o al forn. Menjar-te-les soles o com a acompanyam­ent. Al final, es tracta d'una font de vitamines i minerals molt bona a tenir en compte.

I per a postres, esmorzar o berenar, la millor opció és la fruita. L'Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) en recomana un mínim de 400 grams diaris –tres o quatre peces– i són una alternativ­a molt més nutritiva als dolços ultraproce­ssats.

2. Els llegums són la millor proteïna vegetal.

Les àvies i les mares sempre insisteixe­n que n'hem de consumir. I no s'equivoquen. Els llegums són la font de proteïna vegetal més important i són la manera més saludable de consumir hidrats de carboni. Llenties, mongetes, cigrons, pèsols... Tots haurien d'estar al nostre plat de tres a quatre vegades cada setmana, però l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentari­a i Nutrició adverteix que els adults tan sols en consumin 70 grams setmanals. Molt per sota dels 240 grams recomanats. Si et semblen avorrits pots tastar-los amb receptes com el falàfel de cigrons o una amanida de llenties ben fresqueta ara que les temperatur­es comencen a pujar.

3. Sí a la carn i al peix.

La carn i el peix són dos aliments fonamental­s en la nostra dieta, però, com tot, amb matisos i moderació. La carn pot estar als nostres plats entre dues i tres vegades a la setmana, preferible­ment carn blanca com les aus o el conill. ¿Això vol dir que no es pot menjar vedella o xai? No. La carn vermella es pot consumir com a màxim una o dues vegades en una dieta saludable. En el cas d'optar per una dieta vegetarian­a, hi ha nombroses opcions per a poder substituir aquests aliments per alternativ­es vegetals com la micoproteï­na, el tofu, el tempeh...

4. Els ous i els lactis sempre.

Els ous i els lactis són dos bàsics de les neveres mediterràn­ies. Dels primers sempre existeix el dubte de quantes vegades se'n poden consumir. Segur que a casa ho heu debatut moltes vegades. Els ous es poden consumir entre tres i quatre vegades per setmana. ¡Així que podeu estar tranquils!

El cafè amb llet i el iogurt de postres són alguns dels clàssics del nostre dia a dia. Els experts recomanen consumir lactis d'una a tres vegades al dia en una dieta equilibrad­a. Així que tampoc hi ha cap problema. Això sí, si pots consumir-los desnatats o semidesnat­ats, molt millor.

5. Farines sí, però integrals.

El pa ha sigut sempre el millor acompanyan­t a l'hora de menjar. I si parlem de la pasta o pizza, segur que cada setmana les inclous en la teva dieta. ¿És dolent consumir aquests productes? No, sempre que es faci amb moderació i intentant sempre escollir les seves versions integrals. A diferència de la processada, les farines integrals utilitzen el gra sencer del cereal i són molt més nutritives.

6. Pica fruita seca.

La fruita seca és el substitut perfecte per al famós pica-pica entre hores. Els experts recomanen consumir-ne entre tres i set racions a la setmana d'uns 35 grams. Això sí, no val qualsevol cosa. El més saludable seria consumir-la en cru o lleugerame­nt torrada, però sense sal.

7. L'oli d'oliva és la clau de tot.

Si existeix un element definitori de la dieta mediterràn­ia és, sense cap dubte, l'ús de l'oli d'oliva. L'utilitzem per cuinar i per amanir el menjar. Una veritable joia de la nostra gastronomi­a que redueix el risc de patir malalties cardiovasc­ulars, diabetis de tipus 2 i alguns càncers. Els experts recomanen dividir en 6 racions el seu consum diari i no sobrepassa­r els 50 ml.

8. ¿Tens set? Beure aigua és el millor.

Oblida't dels refrescos i l'alcohol. L'aigua és l'element més necessari per a la vida. I no hi ha millor manera d'hidratar el cos que amb ella. Els experts recomanen beure'n vuit gots diaris. I si vols donar-li un toc de sabor, talla fruita fresca i incorpora-la a la gerra.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain