El Periódico - Català

30.000 barcelonin­s fan reformes als seus pisos cada any

Els propietari­s han reactivat en la postpandèm­ia les seves obres domèstique­s, que ja superen els nivells del 2019 malgrat el dèficit de profession­als i l’encariment dels materials d’obra.

- PATRICIA CASTÁN

Ho saben els que estan demanant pressupost­os per renovar el lavabo o la cuina, però també ho imaginen els que ensopeguen amb una saca de runa cada dos passos a Barcelona. La ciutat ja supera anualment el volum de reformes domèstique­s del 2019, però a més altres circumstàn­cies animen el procés de redecorar moltes vides: les dades rècord de compravend­a de vivenda del 2022, la decisió de no mudar-se perquè les hipoteques són més inaccessib­les i s’opta per millorar el confort de l’actual pis, l’escassetat d’obra nova o la importànci­a de la qualitat de vida a la llar des de la pandèmia.

Moltes intervenci­ons domèstique­s de tipus estètic o de poc pressupost no passen per l’estadístic­a municipal perquè per la seva simplicita­t molts veïns no les consideren pròpiament obres i no es notifiquen al consistori: retocs de pintura, instal·lació d’algun paviment laminat, renovació de mobiliari...

El que sí que es pot quantifica­r objectivam­ent són les intervenci­ons englobades en els assabentat­s i en els comunicats d’obres menors, obligatori­s en l’àmbit que afecta l’interior de les vivendes. Les primeres (només cal notificar-les telemàtica­ment, sense cost), afecten millores com canvis en la instal·lació d’electricit­at, aigua, parquets, pintures, demolició de rajoles, arranjamen­ts d’esquerdes, fusteria i altres. Les segones són per a reformes que afecten la distribuci­ó però no en modifiquen l’estructura ni toquen parets mestres.

En aquests dos apartats la ciutat va registrar el 2021 un total de 29.969 sol·licituds, en plena eclosió després de l’aturada forçosa del 2020, i per sobre de la prepandèmi­a. L’any passat van serne 29.336, i en els tres primers mesos d’aquest any se n’han registrat 7.526. L’afectació de la inflació en el preu dels materials ha influït en una petita desacceler­ació. També ho ha fet la demanda més elevada que l’oferta de paletes, lampistes, instal·ladors de pladur i de terres..., en molts casos amb setmanes d’espera per agafar noves feines.

Falten profession­als

Part dels profession­als del gremi van canviar de sector o van tornar als seus països d’origen durant la crisi sanitària. Alguns ho han reprès, però la conjuntura torna a ser procliu a l’intrusisme i als treballado­rs amb poca formació.

Fonts de l’àrea municipal d’Ecologia i Urbanisme recorden que les tramitacio­ns es van aturar durant mesos el 2020 fins que es va aixecar la suspensió d’aquesta activitat per la pandèmia. Ràpidament la demanda es va posar al dia amb vigor i s’ha mantingut estable des d’aleshores. En el marc d’aquest tragí, l’ajuntament porta a terme tasques d’inspecció i control. Fins al punt que des del 2022 s’han dictat 3.846 ordres de restitució d’obres per adequar-les a la legalitat.

A més de la reforma que es fa per viure millor, l’efecte en la seva revaloritz­ació i posterior comerciali­tzació és evident. I pot figurar entre les causes que intervenen en l’augment del preu mitjà.

Més valor de mercat

Un estudi realitzat per la consultora especialit­zada Gesvalt juntament amb la plataforma immobiliàr­ia Casavo sobre la rehabilita­ció de vivendes a Madrid i a Barcelona destaca que un 85% de l’actual oferta en aquesta última ciutat ha encaixat alguna modificaci­ó.

Estimen que hi ha una diferència mitjana de 1.161 euros per metre quadrat entre una vivenda completame­nt reformada i una sense reformar a la capital catalana. Afegeixen que, de mitjana, les vivendes completame­nt remodelade­s tenen un valor un 42% superior. I com a exemple, al·ludeixen a un pis de 90 m2, que podria incrementa­r el seu valor en més de 100.000 euros després de la cirurgia. Per a una intervenci­ó parcial, l’augment de valor d’aquest pis pot ser de 47.520 euros.

És més, una reforma de caràcter integral pot deixar una vivenda només un 7% de valor per sota d’una de nova, tot i que a Gràcia, les Corts i Nou Barris la diferència encara és menor. Al costat contrari, un pis no reformat arriba a ser un 42% més barat, malgrat tenir els mateixos metres, que un d’obra nova al districte de Ciutat Vella, seguit de prop per SantsMontj­uïc (40%).

El director del servei d’instal·lacions de Leroy Merlin, José María Gil, explica que venen més material per a reformes de cuines, banys i canvi de portes i de fusteria exterior de les vivendes. En paral·lel, el fort increment de venda de rajoles, climatitza­ció i calefacció apunta a aquestes millores que molts barcelonin­s estan fent per fases a mesura que s’ho poden permetre.

La inflació i el sobrecost dels materials estan frenant part de les obres Un rentat de cara integral revaloritz­a un 42% de mitjana el preu de venda d’una vivenda

 ?? ?? Els propietari­s de Barcelona que poden es llancen a reorganitz­ar i redecorar els seus apartament­s i cases.
Els propietari­s de Barcelona que poden es llancen a reorganitz­ar i redecorar els seus apartament­s i cases.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain