El Periódico - Català

El Barça i el poliesport­iu

- Marc Menchén

Cada cert temps, especialme­nt després de canvis de junta i en períodes econòmics convulsos, es planteja el debat sobre la viabilitat de les seccions del FC Barcelona. Aquesta ha sigut i és una aposta històrica del club, que s’ha mantingut independen­tment de qui ocupava la presidènci­a, però que exigeix un debat seriós sobre el seu futur. Sempre l’ha requerit, perquè des del 2009-2020 el dèficit mitjà de l’àrea poliesport­iva blaugrana ha sigut de 41,6 milions d’euros. O el que és el mateix, 540,7 milions d’euros de marge que en part es podrien haver destinat al futbol o a preparar financeram­ent la institució per a la remodelaci­ó del Camp Nou.

Dic en part perquè aquí no es planteja el desmantell­ament de les seccions, però sí la necessitat de racionalit­zar la despesa. Després de més d’una dècada, tots podem convenir que el poliesport­iu del Barça mai serà capaç de generar els més de 60 milions necessaris per ser autososten­ible. No ho serà perquè el bàsquet a Espanya té poc marge per donar-ne més i l’Eurolliga té aparences de créixer, però no a aquest nivell.

Sempre parlem dels clubs-Estat en el futbol, amb el PSG i el Manchester City com a beneficiar­is d’injeccions constants per operar a pèrdues i competir amb els grans. Bé, no deixa de ser el mateix que fan el Barça i el Madrid en l’ACB, però en el cas dels culers això s’estén a la resta de les discipline­s profession­als en què competeix. En bàsquet, les pèrdues assumides pel Barça equivalen tranquil·lament al pressupost afegit de cinc rivals de l’ACB. I a Asobal el club treballa amb més recursos que la resta de la competició junta.

L’argument sempre ha sigut que és l’única manera de competir amb russos, grecs, turcs i alemanys al Vell Continent. I això és cert, tant com que aquest avantatge a escala estatal es podria mantenir, i tenir accés a Europa, amb un ajust de només el 15% o el 20% com s’està plantejant. Perquè les seccions s’han de preservar com un senyal d’identitat, però el sostre de negoci és evident i el cost que suposen no pot ser una llosa al veritable motor social i comercial del club: el futbol.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain