El Periódico - Català

Una sèrie esborronad­ora i meravellos­a

‘El cinquè manament’

- JUAN MANUEL FREIRE

Filmin (Estrena: 13/2/2024)

Cru antídot als últims espeternec­s de Sant Valentí: El cinquè manament, una sèrie gens rosàcia sobre els (falsos) idil·lis patits per bones persones que, per acabarho d’adobar, van existir realment. És la història del professor jubilat i escriptor Peter Farquhar (Timothy Spall) i una veïna seva del poble de Maids Moreton (Buckingham­shire, Regne Unit), l’antiga directora d’escola Ann Moore-Martin (Anne Reid), tots dos víctimes de Ben Field (Éanna Hardwicke), jove encarregat de la capella que es va aprofitar de les seves soledats i els va curullar d’atencions mentre els anava enverinant per aconseguir, finalment, que reescrivis­sin els seus testaments.

Actor fetitxe del cineasta Mike Leigh, Spall està brillant, fins i tot més del que es pot esperar, com aquest home incapaç de viure la seva vida i homosexual­itat plenament per devoció a Crist. Fins i tot quan, gairebé septuagena­ri, té davant seu una oportunita­t per seguir els seus desitjos, prefereix deixar-ho tot en casta abraçada; només això, ja molt més del que esperava poder arribar a experiment­ar. Al seu costat, Hardwicke ofereix el pertorbado­r retrat d’un assassí: tarannà obsequiós, verb impol·lut i, al fons, una abissal absència d’empatia.

Veritat emocional

Després d’aniquilar lentament Farquhar, Field va iniciar una relació amb una altra persona massa bona per a aquest món, l’esmentada Moore-Martin, per a creixent preocupaci­ó d’AnnMarie Blake, la seva neboda, encarnada per una Annabel Scholey

més implosiva que explosiva. I, en realitat, cada intèrpret de la sèrie, fins a l’últim secundari, sap desprendre veritat emocional sense grans gestos.

La creadora i guionista de la sèrie, Sarah Phelps, no és estranya a les trames negres. Les seves fosques adaptacion­s de l’obra d’Agatha Christie (com la brillant Deu negrets) han enfurismat alguns puristes pels seus canvis argumental­s i el seu afany d’actualitza­ció, però són simplement excel·lents. A més, va adaptar l’escriptora Tana French a The Dublin murders. En aquesta última va coincidir amb Saul Dibb, director també de la fantàstica Els enveriname­nts de Salisbury sobre l’enveriname­nt de l’exespia Sergei Skripal i les seves tristes reverberac­ions en una petita localitat anglesa.

El cinquè manament connecta amb aquella creació de Declan Lawn i Adam Patterson (Blue lights) en l’intent d’explicar un true crime sense els efectismes habituals en aquesta classe de produccion­s, tant les de l’àmbit purament documental com les ficcionade­s. Per respecte a l’espectador, però, sobretot, als que van morir.

El cinquè manament és qualsevol cosa menys avorrida; funciona molt bé com a drama familiar, thriller d’invasió domèstica i fins i tot exercici de terror pur. Però està filmada amb un sentit de la contenció gens comú, una resistènci­a clara a l’estilitzac­ió i al que és decoratiu. La utilitzaci­ó de la subtil música de Rael Jones és exemplar. Quan es recorre a un impactant tall trap, és un de Dies Irae la lletra del qual el fa idoni. Es podria dir que aquest moment contribuei­x a mitificar lleugerame­nt l’assassí i una mica cert deu ser, però els autors d’aquesta gran minisèrie no s’obliden durant gaire temps de posar al centre víctimes i investigad­ors.

 ?? A ?? Fotograma d’‘El cinquè manament’.
A Fotograma d’‘El cinquè manament’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain