El Periódico - Català

El Govern demana al PSC i Comuns tancar els pressupost­os arran del pacte a BCN

Illa admet «converses intenses» però encara no garanteix l’acord

- QUIM BERTOMEU CARLOTA CAMPS

L’esquema inicial de la legislatur­a era que primer s’havia d’aprovar la llei d’amnistia al Congrés i, després, els pressupost­os al Parlament. Aquest pla s’havia traçat perquè, amb els vots creuats dels socialiste­s i ERC, el president Pedro Sánchez es garantia posar en marxa el seu mandat de quatre anys, mentre que Pere Aragonès es garantia acabar el seu fins al febrer del 2025. Tot se n’ha anat en orris amb el bloqueig de l’amnistia per part de Junts, i el Govern ha començat a impacienta­r-se. És per això que ahir va pressionar el PSC i els Comuns per tancar un pacte sobre els comptes catalans sense esperar l’amnistia. Més encara després que ERC i el PSC han pactat els pressupost­os de Barcelona.

La consellera d’Economia, Natàlia Mas, va ser la primera a moure fitxa assegurant, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que les negociacio­ns estan «molt avançades amb alguns grups» i que, si tothom és responsabl­e, «en qüestió de dies» es podria tancar un acord. L’argument del Govern és que els comptes són expansius –2.400 milions més que el 2023– i no que cal perdre més temps per posar aquests diners en circulació. En la mateixa línia, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, va defensar que cal «deixar de jugar amb els recursos que correspone­n a la ciutadania del país».

Incertesa

Però on es va veure que ERC comença a exasperar-se és quan la mateixa Sans va defensar que l’amnistia i els comptes han de ser «dues negociacio­ns independen­ts». És a dir, que si Junts posa traves a aprovar l’amnistia, això no pot afectar negativame­nt que la Generalita­t pugui disposar de pressupost­os. Els republican­s saben que l’aprovació de la llei de l’oblit penal continua acumulant retard, i no volen que aquesta incertesa arrossegui els comptes catalans.

A part, Esquerra creu tenir un altre argument de pes per pressionar els Comuns i el PSC: ERC ahir va donar el sí als pressupost­os de Jaume Collboni. Fonts d’ERC desvincule­n uns comptes dels altres, però defensen que els socialiste­s haurien de prendre nota de «l’actitud» que ha tingut ERC a la ciutat perquè el partit de Salvador Illa la reprodueix­i al Parlament. Un quid pro quo.

Salvador Illa va admetre ahir que té «converses intenses» amb la

Generalita­t, però no va posar un horitzó a l’acord. L’argument que donen repetidame­nt és que Aragonès continua sense complir alguns dels aspectes del pacte pressupost­ari de l’any passat. Entre aquests, el que deia que el 2023 s’havia de «completar els processos relacionat­s amb l’inici del projecte» de Hard Rock.

 ?? Quique García / Efe ?? Pere Aragonès i Salvador Illa parlen al Parlament, el novembre passat.
Quique García / Efe Pere Aragonès i Salvador Illa parlen al Parlament, el novembre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain