El Periódico - Català

Israel declara Lula «persona no grata»

-

Les conseqüènc­ies legals derivades de les polítiques i pràctiques d’Israel als territoris palestins ocupats i Jerusalem Est.

Es tracta que el tribunal emeti un «dictamen consultiu» no vinculant sobre el que podria denominar-se la història de la dominació israeliana a Palestina des del 1948, passant per les annexions posteriors a la guerra araboisrae­liana del 1967 fins a l’actualitat a Gaza. És una petició aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el desembre del 2022 i mira per on, la convocatòr­ia de les audiències ha sigut feta el 23 d’octubre del 2023, dues setmanes després de la irrupció i la massacre de civils per part de la milícia de Hamàs en terra israelià el 7 d’octubre del 2023.

Espanya exposarà la seva posició l’últim dia de les audiències, el dilluns 26 de febrer. Acudiran al tribunal el cap de l’assessoria jurídica internacio­nal, un membre de l’advocacia de l’Estat i l’ambaixador­a d’Espanya als Països Baixos, Consuelo Femenía Guardiola.

Testimoni emotiu

«És tan dolorós ser palestí avui. L’Estat palestí apel·la a aquest tribunal perquè guiï la comunitat internacio­nal a complir la llei internacio­nal. Acabar amb la injustícia i aconseguir una pau justa i duradora, perquè ens porti a un futur en el qual els nens palestins siguin tractats com a nens...». Aquí, al pronunciar aquestes paraules, a Mansour li va faltar l’aire, i plorant va continuar, després de diversos segons en silenci, amb veu trencada. «Un futur –va afegir– en el qual cap palestí i cap israelià sigui assassinat. Un futur en què dos estats

▶ La crisi diplomàtic­a entre Israel i el Brasil va tenir ahir un altre capítol que presagia més tensions bilaterals. El Ministeri d’Afers Estrangers del Govern de Benjamin Netanyahu va declarar «persona non grata» el president Luiz Inácio Lula da Silva per comparar les accions israeliane­s a la Franja de Gaza amb la solució final contra els jueus portada a terme pel nazisme. «No oblidarem ni perdonarem», va dir el ministre d’Afers Exteriors, Israel Katz.

▶ D’acord amb el diari carioca O Globo, el Palau d’Itamaraty, com es coneix el Ministeri d’Exteriors brasiler, s’ha cridat «estratègic­ament al silenci», per «evitar una escalada» major. El pronunciam­ent es farà públic després que l’ambaixador brasiler a Tel Aviv, Frederico Meyer, es presenti formalment a la cancelleri­a israeliana, on ha sigut convocat «en un clar senyal de descontent­ament».

▶ Lula va qualificar de «terrorisme» els atacs de Hamàs que van provocar la mort de 1.160 civils, tot i que sense esmentar el grup islàmic extremista. Va demanar llavors a la comunitat internacio­nal «reprendre immediatam­ent les negociacio­ns que condueixin a una solució al conflicte que garanteixi l’existència d’un Estat palestí econòmicam­ent viable». ABEL GILBERT viuen costat per costat en pau i seguretat. El poble palestí només demana respecte pels seus drets. No demanen res més, i res menys. El futur de llibertat, justícia i pau pot començar aquí i ara».

Amb la intervenci­ó del diplomàtic, de nacionalit­at palestina i nord-americana, el tribunal de 15 jutges probableme­nt en tindria prou per pronunciar-se, tenint en compte que Mansour va fer una ressenya d’algunes resolucion­s clau del Consell de Seguretat de l’ONU vulnerades per Israel des de la nakba (catàstrofe en àrab) amb la qual s’identifica l’anomenada neteja ètnica iniciada a Palestina el 1948. «Els líders d’Israel ja no necessiten ocultar les seves intencions, parlen obertament de desfer-se del poble palestí per un o altre mitjà. ¿Què significa la llei internacio­nal per als nens palestins a Gaza avui dia? –va dir–. No els ha

Després de la nakba, va recordar Mansour, l’ONU va admetre Israel com a membre mentre va emfatitzar la necessitat que respecti la resolució 181 concernent a l’Estat palestí i al territori que se li va adjudicar, l’estatus internacio­nal de Jerusalem i el dret de retorn dels refugiats palestins. Israel va reconèixer aquestes resolucion­s només per renegar-ne en el mateix moment d’admetre-les.

En efecte, el 29 de novembre del 1947 va adoptar la resolució 181 o Partició de Palestina. Un 56% del territori palestí va ser adjudicat als jueus i un 44% als palestins. Mentre la població palestina ascendia en 1,3 milions de persones, la jueva en unes 600.000.

«El Consell de Seguretat va consagrar que era inadmissib­le l’adquisició de territori per la guerra i va urgir la retirada de les seves tropes de territoris ocupats en el recent conflicte. Al seu lloc Israel va començar a colonitzar les terres», va dir el diplomàtic, qui també va recordar que ja el 1980, el Consell de Seguretat va reafirmar la necessitat primordial d’acabar la prolongada ocupació als territoris. «Si ja era prolongada el 1980 com pot ser caracterit­zada avui dia, prop de 45 anys més tard. Si era una necessitat primordial llavors –va afirmar– què és ara, us pregunto».

«Us demanem que confirmeu que la presència d’Israel als territoris ocupats és il·legal. Repeteixo: és il·legal. Que la presència de les seves forces d’ocupació i colons és il·legal i que la seva ocupació ha d’acabar de forma immediata, completa i incondicio­nal», va demanar Mansour al tribunal.

«Basats en els arxius de l’ONU no hauries de tenir dificultat a arribar a la conclusió que l’ocupació és prolongada, que el territori palestí ha sigut annexat, que la nostra autodeterm­inació ha sigut denegada i que el poble de Palestina ha sigut sotmès a una discrimina­ció racial sistemàtic­a», va concloure.

 ?? Fatima Shbai / AP ?? Uns nens palestins fan cua per aconseguir menjar, divendres passat a Rafah.
Fatima Shbai / AP Uns nens palestins fan cua per aconseguir menjar, divendres passat a Rafah.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain