El Periódico - Català

Deu anys esperant justícia

- I. S.

Una brigada ucraïnesa denuncia que els russos «van disparar contra els ferits»

Els processos judicials oberts per aclarir els incidents durant les protestes del Maidan, a Kíiv, el 2014 han deixat un regust amarg als familiars dels morts. Asseguren que els màxims responsabl­es de la matança no han sigut condemnats i exigeixen al Govern que es repari el perjudici.

mandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna. Sirski va reemplaçar Valeri Zalujni, un general molt popular que havia ocupat el càrrec des del principi de la invasió russa a gran escala el febrer del 2022.

Salvar vides

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, afirma que la decisió de retirar-se d’aquesta població del Donbàs es va prendre «per salvar vides». En aquestes circumstàn­cies, un bloguer militar ucraïnès, Iuri Butusov, ha destacat que encara no es té certesa de com van morir els soldats ucraïnesos ferits d’Avdíivka. «Aquests ferits eren incapaços de moure’s per si mateixos, i no hi havia vehicles d’evacuació disponible­s per poder transporta­r-los. A causa del complet setge de Zenit, cap vehicle podia passar per evacuar-los», ha assenyalat Butusov.

De la mateixa manera, la 110a Brigada Mecanitzad­a Separada, a la qual pertanyien els ferits, ha confirmat que hi va haver una negociació amb les forces russes, i que es va pactar que serien posteriorm­ent intercanvi­ats per altres presos. «Ells [van acceptar] evacuar els nostres ferits i prestar-los assistènci­a, i posteriorm­ent intercanvi­ar-los [per altres presoners de guerra]», ha escrit el grup. No obstant, poc després, a les xarxes socials va aparèixer un vídeo amb la terrible notícia.

Els membres de l’Exèrcit rus són «terroriste­s i criminals de guerra que van disparar contra els desarmats i els ferits», ha clamat la brigada, abans de prometre venjança per cada guerrer executat.

Al voltant de 100 persones van morir –gairebé tots manifestan­ts, encara que també hi va haver una desena de policies morts– fa 10 anys en tres mesos de protestes a la plaça de la Independèn­cia (Maidan) de Kíiv. El que va passar aquells dies, mentre la Maidan Nezaléjnos­ti cremava, marcaria tota una generació i va ser la metxa que va encendre l’actual guerra.

Milers de vides mai tornarien a ser iguals i algunes quedarien trencades per sempre. Com la de Iuri Aksenin, orfe de pare des d’aquesta revolta, que no només va canviar el món (amb l’enderrocam­ent del llavors president Víktor Ianukóvitx i l’inici del conflicte russoucraï­nès), sinó que també va obrir centenars de procedimen­ts judicials que han intentant aclarir què va passar aquells dies, l’acció judicial més gran en tres dècades d’independèn­cia d’Ucraïna, fins ara amb escassos resultats.

«Continuare­m lluitant»

Per això, com a líder de l’associació de familiars de víctimes de Maidan, Iuri manté un pols des del 2014 contra tots els governs que s’hi han succeït perquè els culpables d’aquestes morts siguin portats davant la justícia i empresonat­s. «El nostre president i el Govern han d’entendre que necessitem justícia i no pararem, continuare­m lluitant», adverteix, al denunciar que ningú amb una sentència de condemna és avui a la presó. «El meu pare sabia que moriria al Maidan de Kíiv. Em va dir que no hi anés i ara jo em sento

«El meu pare sabia que moriria. Em va dir que no hi anés i me’n sento responsabl­e», explica el jove Iuri

responsabl­e», explica aquest jove de 33 anys, el pare del qual, Vasyl, va morir el 20 de febrer del 2014, un dels dies més sagnants d’aquell febrer.

Igor Burdyga és un dels cronistes que han passat anys seguint el periple judicial dels procedimen­ts oberts. Un dels últims judicis que ha cobert es va tancar a l’octubre i va començar fa vuit anys. En aquest procés, com a víctima, també hi havia el pare d’Aksenin. Va acabar amb condemnes de presó per assassinat massiu contra tres oficials de les unitats Berkut, unes tropes de reacció ràpida creades el 1992 (després de la independèn­cia), dissoltes després de Maidan i que, des del primer moment, van ser assenyalad­es públicamen­t a Ucraïna com les principals responsabl­es de les matances.

«No obstant, cap dels tres és avui a la presó, ja que no es troben a Ucraïna», constata Burdyga. «Ni tampoc hi són els altres dos acusats, que en l’època eren franctirad­ors i que sí que es van presentar físicament al judici», afegeix. La raó és que un va ser absolt, mentre que el jutge va condemnar l’altre però només per excés d’autoritat i a més va considerar que ja havia complert la pena.

 ?? Genya Savilov / AFP ?? L’expresiden­t ucraïnès Petró Poroixenko, davant el monument a les víctimes del Maidan.
Genya Savilov / AFP L’expresiden­t ucraïnès Petró Poroixenko, davant el monument a les víctimes del Maidan.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain