El Periódico - Català

El PSOE i Junts es donen més temps per negociar

Llei encallada

- JUAN RUIZ SIERRA

La resposta helvètica va ser avançada ahir per El País i la cadena SER, però el Jutjat Central d’Instrucció número 6 no la va rebre fins passades les 10.30 hores d’ahir i s’ha enviat a traduir. Segons van informar fonts jurídiques a EL PERIÓDICO, la documentac­ió va arribar al ministeri espanyol el passat 29 de desembre. Això ha motivat que l’acusació que exerceix Dignidad y Justicia hagi criticat en una nota de premsa el que considera «una filtració del Govern a mitjans afins» i «una utilitzaci­ó política de la justícia» la demora en remetrel’hi al jutjat.

L’acord sobre la llei d’amnistia entre el PSOE i Junts no acaba de forjar-se. Els postconver­gents continuen insistint que la norma no blinda prou dirigents com Carles Puigdemont, investigat per terrorisme pel Tsunami Democràtic. Els socialiste­s, i amb ells ERC, assenyalen que la iniciativa no pot anar més enllà sense entrar al terreny inconstitu­cional, i consideren que de la mesura de gràcia, com està redactada, es beneficiar­an tots els dirigents independen­tistes, inclòs l’expresiden­t de la Generalita­t. Però el pacte no arriba, fins al punt que el partit de Pedro Sánchez ha decidit concedir més temps a una negociació que està sent molt més complexa del que es preveia. Quan els postconver­gents van votar a finals de gener en contra de l’amnistia, el Congrés va concedir 15 dies a la comissió de Justícia perquè intentés segellar un acord que permetés l’aprovació de la llei. El termini es compleix avui, però pot ampliar-se 15 dies més.

El nucli de la contestaci­ó són tan sols dues pàgines en les quals demana una ampliació de la informació per resoldre certs dubtes i en les quals mostra la seva estranyesa pel fet que es demani la localitzac­ió de Rovira en una petició d’ajuda judicial que qualifica de «molt similar» a la cursada el 2020, tot i que ara abundi en la política catalana.

Suïssa diu no entendre per què el jutge fa servir el mètode de cooperació jurídica internacio­nal de la comissió rogatòria per sol·licitar la direcció de Rovira, quan n’hauria pogut conèixer el parador «mitjançant el procedimen­t simplifica­t» de cooperació policial, ni tampoc «quina finalitat es persegueix» amb la localitzac­ió de la secretària general d’Esquerra, que es va personar en el procedimen­t tot just tenir notícia per la premsa del requerimen­t cursat.

«En un pla més general, també des del punt de vista del principi de proporcion­alitat, cardinal en l’àmbit de l’assistènci­a judicial mútua, ens agradaria saber la relació exacta entre Marta Rovira, objecte tant de la investigac­ió penal com d’una de les mesures d’assistènci­a mútua, i les manifestac­ions als dos aeroports esmentats que constituei­xen els fets descrits en la comissió rogatòria», pregunten els suïssos, que consideren important conèixer la seva «implicació precisa» en les protestes.

Finalment, afirmen que han sabut «per la premsa que a Espanya s’estava preparant una llei d’amnistia per a diversos separatist­es catalans». Per la qual cosa agrairien que «el seu Ministeri i/o el Jutjat Central d’Instrucció número 6 els ampliessin la informació» al respecte. «Seria convenient, entre altres qüestions, que ens expliquess­in les possibles conseqüènc­ies d’aquesta llei sobre els procedimen­ts iniciats contra els membres de la plataforma Tsunami Democràtic, així com contra» la mateixa Rovira, «la pertinença de la qual a l’esmentada plataforma no està clara».

 ?? Gustavo Valiente / Europa Press ?? El jutge Manuel García Castellón surt d’un vehicle per entrar a l’Audiència Nacional, ahir.
Gustavo Valiente / Europa Press El jutge Manuel García Castellón surt d’un vehicle per entrar a l’Audiència Nacional, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain