El Periódico - Català

Detingut un assessor d’Ábalos per una trama de compra de mascaretes

▶ La Guàrdia Civil investiga si Koldo García va rebre comissions per mediar en l’adquisició de tapaboques per 13 milions d’euros per a Transports Koldo García Izaguirre

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ R. A. D.

La compra pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i per via de màxima urgència, de 13 milions de mascaretes el març del 2020, en plena fúria de la pandèmia de covid, i els contactes empresaria­ls que va propiciar aquella transacció estan en l’inici d’una investigac­ió de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil. De moment, l’afectat és Koldo García Izaguirre, llavors el principal assessor de l’exministre José Luis Ábalos.

El col·laborador d’Ábalos va ser detingut dimarts a la tarda a Alacant, entre 19 persones més, en el marc d’una investigac­ió de la fiscalia en la qual es porten a terme indagacion­s sobre suposats delictes de suborn, organitzac­ió criminal i tràfic d’influèncie­s en aquella compra urgent i altres de posteriors. La investigac­ió s’estén al mateix Ministeri de l’Interior. Ahir a la tarda, investigad­ors de la Guàrdia Civil van interrogar el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i el director de Coordinaci­ó i Estudis del ministeri, José Antonio Rodríguez, va avançar ElDiario.es. Tots dos van declarar en qualitat de testimonis.

La detenció de l’assessor d’Ábalos, que va transcendi­r ahir, està relacionad­a amb l’adquisició –entre 11 més que s’investigue­n–, de mascaretes a preus elevats per a treballado­rs d’Adif (gestor d’infraestru­ctures de Renfe) i Ports de l’Estat, a més d’ens privats de transport i taxistes.

La captura de García es va deure també a mediacions que suposadame­nt hauria realitzat entre subministr­adors i entitats públiques, com Interior.

Indagacion­s a les Canàries

Les indagacion­s de la fiscalia es troben sota secret, sol·licitat per les forces policials al Jutjat Central 2 de l’Audiència Nacional. La Guàrdia Civil ha practicat un total de 26 registres. La investigac­ió inclou també la distribuci­ó de material sanitari entre personal d’Interior i d’algunes administra­cions autonòmiqu­es, entre les quals les Canàries.

El Govern insular va pagar 4,7 milions d’euros a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, la societat vinculada a l’exassessor d’Ábalos, per la compra d’1,9 milions de tapaboques entre el maig i el juny del 2020. La contractac­ió a les Canàries es va produir pel tràmit d’emergència i el procedimen­t de negociat sense publicitat justificat per les circumstàn­cies excepciona­ls de la crisi sanitària quan es va ordenar el confinamen­t per la covid.

El cas també ha esquitxat les Balears, una cosa sobre la qual ja va posar el focus l’Oficina Anticorrup­ció durant el Govern de Francina Armengol. L’organisme va investigar la compra d’IB-Salut el 2020 per 3,7 milions d’euros a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas SL, informa Andrés Martínez.

Sorpresa de l’exministre

 ?? Jesús Hellín / Europa Press ?? Koldo García, a l’esquerra, amb l’exministre José Luis Ábalos, en una imatge d’arxiu.
Jesús Hellín / Europa Press Koldo García, a l’esquerra, amb l’exministre José Luis Ábalos, en una imatge d’arxiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain