El Periódico - Català

Fbex i aquells monstres immobiliar­is

- Martí Saballs Pons

La tragèdia de València ha tornat a posar sobre la taula aquella Espanya de començamen­ts de segle on es venien promocions immobiliàr­ies com si es regalessin caramels a la sortida d’una escola. Des de Girona, on empreses com Akasvayu patrocinav­en el seu equip de bàsquet i aspiraven a cotitzar a la borsa, fins a la paella gegant que va organitzar el rei Mides de llavors, Enrique Bañuelos (Astroc), al Central Park de Nova York. A la província de Toledo, camí de l’autovia cap a Madrid, el nom de Seseña com a bandera d’una època. I a la llotja del Reial Madrid, un president, Fernando Martín, que va liderar una de les grans operacions: la fusió entre Martinsa i Fadesa el 2007, que va acabar sent la fallida més gran de la història d’Espanya.

Una de les protagonis­tes de la gresca va ser Fbex, promotora de l’edifici calcinat, presidida per Juan Parada. De l’èxit a la liquidació. Va suspendre pagaments el 2010 i es va liquidar el 2011. En aquella Barcelona de la bombolla, Fbex tenia una oficina a l’Eixample, on venia formidable­s promocions sobre pla. Qui firma aquesta columna es va acostar un dia per demanar-los informació. Només per això obligaven a pagar mil euros de dipòsit. Els vaig enviar a beure’s un whisky.

Eren temps d’or i maons, de caixetes d’estalvi que s’expandien per tota la Península a la recerca de clients. Oferta d’hipoteques que cobria el 120% del valor de la vivenda i que servia perquè els nous propietari­s ho aprofitess­in per comprar-se un cotxe... o anar-se’n de vacances a la Coxinxina. Temps on es pensava que el preu de qualsevol apartament podia pujar imparablem­ent pels segles dels segles. Fins que un dia, pum, els tipus d’interès comencen a pujar, les quotes mensuals s’encareixen, descobrim què són l’Euribor i l’IRPH, aprenem que enginyers de les finances han revenut els paperets hipotecari­s per mig món, els valors s’estimben i es genera la crisi financera i econòmica més gran de la nostra generació. Morositat, suspension­s de pagaments i drames personals i empresaria­ls.

Cada cicle econòmic inclou el seu cicle immobiliar­i, amb els seus defectes i excessos, que acaben manifestan­t-se anys més tard. El desenvolup­isme dels anys seixanta i setanta va generar aberracion­s urbanístiq­ues a les grans ciutats i a la nostra costa que segueixen dempeus. Uns per donar empara a l’allau migratòria que arribava per guanyar-se la vida; d’altres per crear part d’un model turístic avui més discutit que mai, per molta riquesa que hagi pogut crear. Un dia descobrim que aquells edificis patien una malaltia estructura­l al seu formigó: l’aluminosi. Avui estem aprenent a marxes forçades què són el poliuretà i el polietilè.

La promotora de l’edifici calcinat demanava mil euros de senyal només per obtenir informació si volies comprar un pis en ple ‘boom’ immobiliar­i

La velocitat dels esdevenime­nts obliga a generar tota mena d’explicacio­ns. Al final hi haurà, o no, responsabl­es i conseqüènc­ies. El temps designarà si hi va haver excessos i errors imprevisto­s. Les víctimes mereixen respostes.

Martí Saballs Pons és director d’informació econòmica de Prensa Ibérica

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain