El Periódico - Català

La intel·ligència artificial i el 5G guanyen protagonis­me en el Mobile 2024

▶ Les grans companyies xineses tornen de manera presència al congrés i Huawei tornarà a ocupar l’espai més gran ▶ Els organitzad­ors confien a arribar als 96.000 visitants

- C. PLANAS / P. CLEMENTE

El Mobile World Congress (MWC) està de tornada. El recinte Gran Via de Fira de Barcelona obre avui les portes per acollir un dels esdevenime­nts tecnològic­s més importants del món. Fins dijous, la capital catalana tornarà a ser l’epicentre d’una indústria digital que no para d’expandir-se a un ritme frenètic.

Segons la consultora Accenture, aquesta edició tornarà a estar marcada per l’auge de la intel·ligència artificial (IA), camp de moda en el sector des de la irrupció de ChatGPT. Així doncs, l’MWC comptarà amb la participac­ió de directius de les grans empreses que busquen capitalitz­ar aquesta tecnologia, com Microsoft, Google DeepMind, Meta, Nvidia, Qualcomm o Arm.

No obstant, hi ha vida més enllà de la IA. Les 2.400 empreses que es reuniran al recinte firal ubicat a l’Hospitalet de Llobregat també exposaran les últimes novetats en telefonia mòbil, connectivi­tat 5G i 6G, robòtica, realitat virtual i realitat augmentada, computació al núvol i el futur de les telecomuni­cacions.

Aquesta setmana, el MWC també celebra la seva majoria d’edat a Barcelona. El congrés va aterrar a la ciutat comtal el 2006 focalitzat en la indústria mòbil. Ara, fins a un 53% dels assistents a la fira prové d’altres àmbits com les finances, la salut, l’esport o l’automoció, un canvi que mostra com la transforma­ció digital ha conquistat tota mena de sectors productius.

Més assistènci­a

GSMA, patronal de la indústria mòbil i responsabl­e de la fira, és optimista. El seu director general, Mats Granryd, va assegurar fa unes setmanes que l’edició que arrenca aquest dilluns aspira a arribar als 96.000 visitants. Tot i que el rècord del 2019 –109.000 assistents– encara queda lluny, la xifra augurada per l’organitzac­ió seria la millor des de la pandèmia, que va obligar a cancel·lar el certamen.

Part d’aquest optimisme es deu a la tornada presencial de grans companyies xineses de telefonia com Xiaomi, Honor, OPPO o Huawei, que tornarà a ser el que més espai d’exposició ocuparà. La corporació China Telecom participar­à per primera vegada en l’MWC. «La Xina és un destí absolutame­nt crític per buscar aliances internacio­nals», assegura Francesc Fajula, director executiu de Mobile World Capital Barcelona, la fundació publicopri­vada que treballa per impulsar l’ecosistema empresaria­l a la localitat.

Conscient d’aquestes previsions a l’alça, l’aeroport Josep Tarradella­s Barcelona-el Prat ha incrementa­t notablemen­t la seva activitat. Des de divendres passat, el nombre de vols comercials programats arriba als 8.470, cosa que suposa gairebé un 11% més que l’any passat i un 3% més que el 2019, el millor any de l’MWC des que va aterrar a la ciutat comtal.

Impuls a les ‘start-ups’

Entre les novetats d’aquest any destaca també el pes que guanya el 4YFN (4 Years From Now), el pavelló dedicat a les start-ups i als emprenedor­s. Aquest esdevenime­nt, que va començar a rodar associat a l’MWC però en un recinte diferent i que des de la pandèmia es troba als seus voltants, celebra el seu desè aniversari. I ho fa duplicant la superfície amb què va comptar l’any passat. Seran dos pisos en comptes d’un i 900 empreses expositore­s, unes 150 més que el 2019, quan es va arribar a la xifra rècord.

Els organitzad­ors de l’esdevenime­nt calculen que hi haurà més de 9.000 emprenedor­s i gairebé 5.500 inversors que represente­n a fons amb 50.000 milions d’euros disponible­s per injectar en startups. «No només serà especial, serà millor i més gran que mai: esperem donar la benvinguda a més start-ups que mai i serem a dos pavellons, així que expandim la nostra empremta en l’MWC», assegurava el director del 4YFN, Pere Durán, en una presentaci­ó portada a terme fa setmanes.

La idea de fons és evidenciar com serà el món en quatre anys, a través dels productes i serveis que dissenyen i desenvolup­en aquest tipus d’empreses. El cop d’ull ràpid que permet el que han anat publicant les organitzac­ions participan­ts promet molta IA, solucions de càrrega per al vehicle elèctric i per fomentar les energies netes o una àmplia varietat d’eines perquè les empreses agilitzin gairebé qualsevol tipus de procés.

Jordi Cotrina + elperiodic­o.com /es/fotos/

L’espai 4YFN batrà el seu rècord i allotjarà 9.000 emprenedor­s i gairebé 5.500 inversors

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain