El Periódico - Català

Macron diu que «no es pot descartar» l’enviament de tropes de l’OTAN a Ucraïna

▶ El president matisa, després de reunir-se amb dirigents europeus, que encara no hi ha consens sobre la presència militar ▶ Insta la UE a «preparar-se» davant un possible «atac» de Rússia a un país de l’Est

- ENRIC BONET

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar ahir la creació d’una «coalició» per proporcion­ar míssils i bombes de mitjà i llarg abast a Ucraïna. Així mateix, no va descartar l’enviament de tropes occidental­s al país eslau, si bé va destacar que de moment no existeix un consens. Macron va realitzar aquestes declaracio­ns al terme d’una reunió a París juntament amb una vintena de mandataris de la Unió Europea per reafirmar el seu suport militar a Kíiv, davant els titubejos en l’enviament d’ajuda per part dels Estats Units. «Estem en un moment que requereix una reacció de tots nosaltres», va assegurar a l’inici de la trobada. Impulsor d’aquesta cimera en l’Elisi, el dirigent centrista no es va mossegar la llengua a l’hora de mostrar una posició hostil cap a Rússia i un suport ferm a Ucraïna.

«L’anàlisi col·lectiva és que d’aquí a alguns anys cal prepararse perquè Rússia ataqui» algun dels països de l’est de la Unió Europea, per la qual cosa «la seguretat de tots nosaltres està en joc», va insistir Macron. Es tracta d’unes declaracio­ns en la línia de les formulades en les últimes setmanes per altres dirigents de la UE o l’OTAN advertint d’un possible atac de Moscou un país membre d’aquestes organitzac­ions, tot i que no hi ha proves d’això més enllà del precedent i la cruesa de la guerra d’Ucraïna.

Dos anys després de l’inici de la invasió russa, els revessos militars de l’Exèrcit ucraïnès –des de la fallida contraofen­siva a l’estiu fins a la recent pèrdua de la ciutat d’Avdíivka– i el cansament en les opinions públiques occidental­s respecte al conflicte, eclipsat mediàticam­ent per la guerra de Gaza, han instal·lat una atmosfera pessimista. De fet, el principal objectiu de la trobada era «contradir la impressió que les coses s’estan enfonsant», van indicar fonts de l’Elisi.

«Veiem, especialme­nt els últims mesos, un enduriment per part de Rússia», va denunciar el president francès. «Al front

Zelenski, que no va participar de manera presencial.

Pedro Sánchez, el canceller alemany Olaf Scholz o el neerlandès Mark Rutte també van ser entre els assistents. A més de la vintena de caps d’Estat o Govern de la UE, van participar en la cimera ministres del Canadà, el Regne Unit i els Estats Units. Actualment, un dels grans mals de cap per a Ucraïna i el bàndol occidental és l’alentiment en l’ajuda nord-americana, bàsicament encallada per la majoria republican­a al Congrés. Una tendència que podria accentuar-se en el cas d’una hipotètica victòria de Donald Trump en les presidenci­als del novembre. «No entenc com Donald Trump pot estar del costat de Putin. Em sembla una cosa impensable», va afirmar Zelenski en la seva intervenci­ó en la reunió.

Davant els dubtes de Washington, els líders europeus volen mostrar que agafen el relleu en l’ajuda militar. França, Alemanya i el Regne Unit han firmat acords bilaterals de seguretat amb Kíiv. Berlín i París han promès que augmentara­n els seus enviaments d’armament fins a un material valorat en 8.000 milions en el cas alemany i 3.000 milions en el francès. L’ajuda occidental ha anat pujant esglaons en aquests dos últims anys. L’única línia vermella ha sigut l’enviament de soldats de països de l’OTAN a Ucraïna.

No obstant, el primer ministre eslovac, el nacionalis­ta Robert Fico –un dels dirigents europeu menys combatiu amb Rússia– va advertir que «diversos estats membre de l’OTAN i la UE contemplen enviar soldats en territori d’Ucraïna en una base bilateral». Una decisió d’aquest estil «comportarà una enorme escalada de la tensió», va dir a la premsa a l’Elisi. «L’únic que volen és que continuï la matança», va declarar en una posició a contracorr­ent. Per primera vegada, Zelenski va comunicar diumenge una xifra de soldats ucraïnesos morts i va reconèixer que 31.000 van perdre la vida al front, una xifra probableme­nt subestimad­a tenint en compte que el mitjà rus opositor Mediazona i la BBC estimen en 45.000 els russos morts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain