El Periódico - Català

L’MWC rebaixa les altes expectativ­es dipositade­s en la sisena generació

▶ Telecos presents al saló fan autocrític­a de la gestió del 5G i demanen més cooperació empresaria­l per al desplegame­nt del 6G

- CARLES PLANAS BOU

El 6G és, de moment, tan sols una promesa. Si el Mobile World Congress (MWC) del 2023 va alimentar les elevades expectativ­es respecte a la sisena generació de telecomuni­cacions sense fil, en l’edició que va arrencar dilluns a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat s’està rebaixant aquest to optimista.

Fa més d’una dècada, el sector va començar a parlar del 5G com una revolució per a la telefonia mòbil. La fira tecnològic­a organitzad­a per GSMA ha encapçalat aquest salt en la connectivi­tat, i l’ha posat en el centre del debat. No obstant, i tot i que cada vegada més operadores n’han normalitza­t l’ús comercial, la indústria continua tenint dificultat­s per desplegar aquesta tecnologia. A finals de l’any passat les connexions globals van arribar als 1.900 milions, lluny dels 5.900 milions que s’esperen per al 2027.

«El bombo que vam donar al 5G va ser un error, ens vam deixar guiar per les nostres esperances i no vam fer les matemàtiqu­es […]. Vam sobreestim­ar la demanda que hi havia», confessa Paolo Murri, vicepresid­ent de Desenvolup­ament Empresaria­l i Innovació Oberta a l’empresa italiana de telecomuni­cacions TIM. «Moltes de les aplicacion­s que vam anticipar per al 5G no han prosperat», afegeix Douglas Kirkpatric­k, director executiu de la companyia nord-americana Eridan Communicat­ions, especialit­zada en la construcci­ó d’aquests equips.

El 6G promet un altre salt endavant respecte al 5G. Entre els seus objectius està multiplica­r per 10 la velocitat de transmissi­ó de dades, reduir la latència perquè les connexions es produeixin gairebé en temps real i dotar aquest procés de més eficiència. S’espera que això obri la porta a un món cada vegada més interconne­ctat i amb més presència de tecnologie­s com la intel·ligència artificial (IA), la realitat virtual i augmentada o l’anomenada internet de les coses (IOT, per les seves sigles en anglès), terme que es va encunyar el 1999.

Algunes de les telecos presents fan autocrític­a amb la gestió del 5G i demanen més cooperació empresaria­l de cara al desplegame­nt del 6G. És el cas de la sueca Ericsson o la finlandesa Nokia. Les dues companyies formen part d’AI-RAN, una aliança que es va anunciar durant la primera jornada del congrés que té entre els seus objectius reforçar l’ús de xarxes sense fil més potents. També hi participen gegants de les telecomuni­cacions com la sud-coreana Samsung i l’alemanya TMobile, així com Microsoft, Nvidia, Amazon Web Services (AWS), Arm o Softbank.

Divisió entre els experts

El desplegame­nt d’infraestru­ctures per al 6G també suposa un repte tècnic que divideix els experts. «Si volem que aquesta xarxa floreixi necessitem tenir més espectre», va defensar Eiman Mohyeldin, cap mundial d’Estandardi­tzació de l’Espectre de Nokia, en la primera jornada del congrés. Les ones electromag­nètiques, també conegudes com a ones de ràdio, són crucials per a les telecomuni­cacions sense fil. No obstant, dins del sector també hi ha veus que apunten que no fa falta ampliar les freqüèncie­s per dotar les xarxes de més potència, sinó utilitzar les actuals de forma més òptima i eficient. start-up

 ?? Ferran Nadeu ?? Un visitant a la zona del 4YFN (4 Years From Now), ahir.
Ferran Nadeu Un visitant a la zona del 4YFN (4 Years From Now), ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain