El Periódico - Català

Novetats en fiscalitat

Es desincenti­va deslocalit­zar els beneficis empresaria­ls

-

publicació de diversos informes elaborats per l’OCDE, la normativa que, finalment, entrarà en vigor a Espanya segueix els estàndards marcats per la UE en la directiva aprovada el 2022. La nova norma desincenti­va la deslocalit­zació de beneficis empresaria­ls en països de baixa tributació, i s’incorpora un nou impost complement­ari que les multinacio­nals espanyoles hauran de satisfer sobre la part de beneficis que les seves filials obtinguin a l’estranger i que quedin gravats a un tipus impositiu inferior al 15%. D’aquesta manera, modificar l’autoliquid­ació presentada anteriorme­nt. Aquest sistema està previst per a determinat­s impostos, com el de societats, IVA i IRPF, entre d’altres. No obstant, es manté el sistema anterior de rectificac­ió d’autoliquid­ació per a supòsits en què aquesta estigui basada en l’eventual vulneració de preceptes d’una altra norma de rang superior (Constituci­ó espanyola, el Dret de la Unió Europea o un conveni o tractat internacio­nal).

Sentència del TC

Per acabar, s’ha de veure l’impacte de la sentència del Tribunal Constituci­onal de 18 de gener del 2024 en relació amb l’anul·lació de determinat­s preceptes aprovats a través del reial decret llei 3/2016, de 2 de desembre. Aquesta sentència va anul·lar l’increment dels límits a la compensaci­ó de bases imposables negatives, la introducci­ó de nous límits a la deducció per doble imposició i l’obligació de revertir fiscalment els deterioram­ents de cartera. A l’haver-se anul·lat aquests preceptes per haver-se introduït a través d’un instrument normatiu erroni, hi ha la possibilit­at que s’impulsi la reintroduc­ció d’aquestes mesures (o l’establimen­t de mesures similars) amb una norma amb rang de llei. no té pressupost per actuar, i m’he quedat francament decebuda davant la gravetat dels fets. Aquesta situació ve de molt lluny, i l’ajuntament, amb una alcaldessa que es vanagloria­va de tenir un govern progressis­ta i d’esquerres i de governar per a les persones, va gastar diners públics per «pacificar» carrers no necessaris en lloc de prioritzar aquella situació, amb famílies que viuen en vivendes amb patologies molt greus, amb habitacion­s apuntalade­s, amb esquerdes...

Llàstima que aquests veïns no utilitzin gaire el cotxe, perquè llavors aconseguir­ien que s’invertissi­n molts diners pacificant els seus carrers, és clar. Així és com entenia la senyora Colau governar per a les persones i resulta que també l’ara alcalde, el senyor Collboni, en el seu primer discurs, també va dir que governaria per a les persones i amb criteris d’esquerres. Mentrestan­t, el seu gerent d’Urbanisme va dir a TV-3 «que no hi havia diners» per al Besòs i que ho arreglarie­n en diversos anys, que segurament acabarà el 2030. ¿Això és governar per a les persones? Han d’implorar, qui sigui, que mentrestan­t no caigui cap sostre ni edifici. Una vergonya considerab­le.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain