El Periódico - Català

Dels llimbs en la

- MANUEL ARENAS

Molins de Rei i Ripollet seran els primers municipis que traspassin la seva competènci­a a l’administra­ció metropolit­ana dels 13 de l’àrea de Barcelona que tenen la concessió en uns llimbs. Queda ara per veure quina és la solució que s’adopta per a la resta de ciutats.

Els llimbs competenci­als en què està atrapada des de fa més de tres anys la gestió de l’aigua de 13 ciutats de l’àrea de Barcelona entreveuen el seu final. Molins de Rei i Ripollet seran els primers municipis metropolit­ans que traspassin la seva competènci­a sobre el subministr­ament d’aigua a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), administra­ció competent per gestionar aquest servei essencial a les 36 ciutats que la integren, segons va ratificar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en una sentència del 20 d’octubre del 2020.

El Consell Metropolit­à de l’AMB, màxim òrgan de govern de l’ens, va aprovar ahir la constituci­ó d’una comissió mixta de traspassos entre l’administra­ció metropolit­ana i els ajuntament­s de Molins i Ripollet, tots dos amb alcaldies socialiste­s. La mesura, que va tirar endavant amb els vots favorables de les grans formacions (PSC, Junts, ERC i Comuns) i amb les abstencion­s del PP i Vox, és un primer pas per resoldre l’actual «situació d’excepciona­litat o transitori­etat», en paraules del mateix TSJC. A més de Molins i Ripollet, quedarà per veure quina és la solució que s’adopta per a Barberà del Vallès, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Tiana, Cervelló, la Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Badia del Vallès, Castellbis­bal i Sant Andreu de la Barca.

Aquesta singular conjuntura s’ha caracterit­zat fins a la data per una doble anomalia. En primer lloc, que les concession­àries (Aqualia a Molins i Sorea a Ripollet, per exemple) han seguit operant a les ciutats malgrat haver caducat els contractes fa anys. D’altra banda, la segona anomalia és que el servei no s’ha integrat a l’àmbit d’actuació de l’administra­ció competent, l’AMB, que a les altres 23 ciutats (Barcelona entre aquestes) presta el servei a través de la societat mixta ABEMCIA (Aigües de Barcelona, Empresa Metropolit­ana de

Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, SA), participad­a en un 85% per capital privat (70% Aigües de Barcelona, AGBAR, i 15% Criteria CaixaBank) i en el 15% restant per la mateixa AMB. Aquesta absència d’integració té fins a la data tres anys de retard des de la sentència del TSJC i d’altres tants des que l’AMB es va comprometr­e a analitzar la qüestió, amb un estudi previst per al 2022 que no va arribar.

Més enllà de l’encaix competenci­al, la gran incògnita continua sent a través de quin mecanisme legal decideix l’AMB prestar el subministr­ament d’aigua en aquestes ciutats, tenint en compte que no és possible integrar-les a l’actual concessió subscrita entre l’administra­ció i ABEMCIA. Fonts de l’AMB consultade­s per EL PERIÓDICO asseguren que la fórmula concreta no està decidida i s’està estudiant.

Canvis de color polític

Una alternativ­a és la possible creació d’una nova societat paral·lela a ABEMCIA que en més o menys proporció estigui participad­a per l’AMB i que un altre capital privat completi l’equació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain