El Periódico - Català

Puig Antich, el cas irrevisabl­e

Demà es compleixen 50 anys de l’última execució amb garrot del franquisme. Només una reforma de la Constituci­ó permetria revisar judicialme­nt la falta de proves amb què es va forçar la mort de l’anarquista.

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

Per descriure a estudiants de batxillera­t la dimensió de la crueltat de la dictadura, Emilio Silva explica a la seva jove audiència com va ser l’execució de Salvador Puig Antich. En aquestes xerrades escolars «no ometo detall», diu aquest investigad­or i activista, pioner a Espanya de la memòria històrica.

Cinquanta anys després d’aquesta estrangula­ció a la presó Model de Barcelona, la ruptura del clatell de l’últim engarrotat de la història d’Espanya ha esdevingut, més que material d’activitat extraescol­ar, símbol d’assumptes històrics, polítics i judicials que estavellen aquest país amb les seves contradicc­ions.

La principal, la legal: cada 2 de març és una regurgitac­ió d’un cas que ja no té més camí si no es modifica la Constituci­ó. L’actual interpreta­ció del principi d’irretroact­ivitat normativa impedeix revisar un succés, la mort d’un policia en el forcejamen­t i tiroteig de la detenció d’un anarquista armat, els detalls del qual es dilueixen en la nebulosa d’una instrucció sense garanties. El cas va entrar en la digestió de la llei d’amnistia del 1977 i avui el sepulta el silenci de l’Estat.

Salvador Puig Antich va ser detingut el 25 de setembre del 1973 després d’una fugida frustrada en un portal de Barcelona, en la qual va resultar mort el policia Fernando Anguas. L’assassinat en mans d’ETA del president del Govern central, Luis Carrero Blanco, el 20 de desembre del 1973, va imprimir a la tramitació judicial del cas de Puig Antich una velocitat inusitada. A les nou del matí del 2 de març del 1974, ja condemnat a mort, el reu s’asseia perquè li nuessin el coll al garrot.

De l’última mirada de la justícia sobre el cas han passat tres anys. El 14 d’agost del 2020, l’Audiència de Barcelona va confirmar l’arxivament d’una querella contra Carlos Rey, advocat que va fer de jutge d’un consell de guerra en el qual a Puig Antich no se li va donar dret de defensa ni un relat de fets provats: els metges afirmen que a Anguas el va matar una ràfega, cinc trets alineats al cos, i l’informe policial, que l’agent va rebre tres trets de pistola de l’anarquista.

Lesa humanitat

L’últim pronunciam­ent judicial argumenta que en el cas no es pot aplicar el crim de lesa humanitat i que qualsevol infracció comesa en el sumari ja ha prescrit. «I precisamen­t, la lesa humanitat n’és la clau», explica Eduardo Ranz, advocat expert en causes de la memòria històrica.

Però no hi ha camí: «Espanya es va adherir al Pacte Internacio­nal de Drets Civils i Polítics tres anys després, el 1977, i a l’aplicació de la lesa humanitat el 2003. Malgrat tot, el repte rau a aplicar la lesa Humanitat». A més, la llei d’amnistia del 1977, que extingeix responsabi­litats anteriors a la seva promulgaci­ó, impedeix investigar delictes que van poder cometre els instructor­s del cas.

La llei de memòria democràtic­a crea una fiscalia especial que té la missió de revisar violacions de drets humans, «però és que el fet, l’execució de Puig Antich, no es discuteix –reflexiona Ranz–, tot i que els fets pels quals va ser jutjat sí que requereixe­n una investigac­ió judicial».

El lletrat veu «només una clau, una tecla», que no és cap altra que «modificar l’article 9 de la Constituci­ó», o sigui, el que parla de la «irretroact­ivitat de les disposicio­ns sancionado­res». Però modificar aquest precepte a la llei fonamental per adaptar-lo a la realitat històrica d’Espanya «és una cosa molt semblant a impossible», diu Ranz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain