El Periódico - Català

Dos Coen millor que un

‘Dos chicas a la fuga’

- Nando Salvà

Ethan Coen (1/3/2024)

El camí que han seguit cadascun dels germans Coen des que el 2019 van deixar de formar equip artístic convida a especular sobre què aportava cada un a la sensibilit­at tragicòmic­a del seu treball en duo. Si la primera ficció que Joel va dirigir en solitari va ser la solemne i severa La tragedia de Macbeth, ara Ethan estrena una road movie lèsbica vocacional­ment caricature­sca que és probable que sigui la més esbojarrad­a de les pel·lícules estrenades amb el segell Coen. També és la més tosca.

Mentre contempla com les joves del títol –una parella dispar de manual– es veuen enfrontade­s a diversos criminals ineptes que serveixen a una conspiraci­ó política, Dos chicas a la fuga al·ludeix a alguns dels títols més obertament còmics dels germans –Arizona Baby, El gran Lebowski, Cremeu-ho després de llegirho– i a altres referents com Faster, Pussycat! Kill! Kill! i Un petó mortal sense arribar a estar a l’altura ni d’uns ni d’altres.

En el seu avanç d’una situació ridícula a la següent, exhibeix en els diàlegs i els acudits visuals una agudesa típicament coeniana que en tot cas esmorteeix a base de descontrol formal, i mentrestan­t s’esforça massa a ser absurda i desacomple­xada en la seva aproximaci­ó al sexe i el queer com per ser-ho de manera prou convincent.

Tótem és la història d’una família mexicana narrada en només una hora i mitja i desenvolup­ada en una casa durant els preparatiu­s d’una festa sorpresa i la pròpia festa, una casa espaiosa però que a poc a poc es va fent petita, claustrofò­bica.

Diverses veus i mirades, diversos cossos, alguns d’ells malalts: un jove que amb prou feines pot cami

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain