El Periódico - Català

«Volia entendre millor el meu ofici de fer cançons»

- JORDI BIANCIOTTO

En el seu primer disc en solitari, Guillem Gisbert desenvolup­a el seu estil narratiu com a compositor i s’obre a l’experiment­ació sonora treballant amb diversos productors. L’estrenarà el 3 de maig a Apolo, camí de cites en festivals com Strenes, Primavera Sound, Embassa’t, Porta Ferrada i Portalblau.

— ¿Com va ser el pas de deixar de pensar en clau de Manel i començar a imaginar un disc en solitari?

— El grup havia de ser un lloc estimulant, que no depengués de res que no fos tenir moltes ganes de fer cançons junts. I després de l’última gira, amb la pandèmia, vam tenir la sensació que necessitàv­em parar i recuperar l’energia. Per mi,no era tant una necessitat de recerca artística, sinó personal. Tenia ganes de conèixer gent i d’entendre millor el meu ofici de fer cançons. Em vaig veure prenent notes per a cançons, com sempre, i en lloc de ser per a Manel, vaig començar a buscar productors amb qui treballar.

— En l’àlbum conviuen uns quants, essencialm­ent Jordi Casadesús (La Iaia), Anxo Ferreira (ex Novedades Carminha), Jake Aron (que va firmar els dos últims de Manel) i El Extintor, tàndem de Marcel Bagés i David Soler.

— La meva intenció era anar provant. Ara els productors marquen la personalit­at de les cançons, per l’influx del hip-hop, i es reuneixen en un lloc especialis­tes a fer beats, d’altres que fan hooks… No puc agafar una guitarra i omplir el silenci tot sol, de manera bonica, amb la meva veu. No crec que sigui el meu negociat.

— Les cançons tendeixen als mitjos temps, amb introspecc­ió i melancolia a Waltzing Matilda o Miracle a Les Planes.

— Hi ha emocions que són més de banda i d’altres, d’individu. Ara trobo a faltar la sornegueri­a dels quatre tocant i mirant-se. Quan estàs sol a casa, hi ha emocions que no et surten de forma natural. Jo sé quines emocions d’un disc de Manel no són meves. Potser les meves en tendeixin més cap a això, el mig temps reposat i la melancolia.

— Hi ha referèncie­s a la naturalesa de l’ofici de l’artista, per exemple, en el tema titular.

— Complaer és la paraula clau de la cançó. Per què determinad­es psicologie­s actuen per complaure una autoritat. Complaure com a manera d’anar pel món. L’artista en concret sempre està buscant aquest aplaudimen­t.

— Manel no ha fet aquest efecte.

— L’indie es presentava de vegades com si no busqués complaure el públic. Però no. Qualsevol que pugi a un escenari té ganes que hi hagi molta gent davant i que les seves cançons agradin.

— A Estudianti­na diu que «el món va ser, és i serà, per sempre / dels estudiants sense vocació». Sembla el seu cas, ja que vostè va estudiar periodisme i va ser becari d’EL PERIÓDICO fa 20 anys,

+ elperiodic­o.cat /cat/fotos/

— Sí, això va ser cap al 2004. Soc d’una generació que, si hagués seguit el camí del periodisme, m’hauria costat col·locar-me profession­alment. Però l’atzar em va portar a llocs estranys, com fer Els millors professors europeus (2008, el primer àlbum de Manel). L’absència de vocació la vaig patir bastant.

— Al llarg de la seva carrera ha sobreviscu­t als canvis de modes, com quan va sorgir la quinta de Txarango, i ara l’escena catalana viu un sotrac amb el nou pop urbà, electrònic i filollatií ¿Què li sembla?

— Han aparegut codis nous. Miracle a Les Planes parla que la nostra generació va voler complaure l’anterior, i ara fa la sensació que els de 20 són més agressius i han vingut a transforma­r. Hi ha coses, com els sintetitza­dors i arranjamen­ts, i la part rítmica, que m’agraden molt. I les lletres... poden ser lleugeres i que m’apassionin per això. Quan Julieta canta «trenca’m el cor per tercer cop», m’encanta aquest «tercer». Però ara surten coses que estan bé i d’altres no tant, com ha passat tota la vida. Perquè això del gran moment de la música catalana ho sentim cada cinc anys, ¿no? És el presentism­e.

— A tot això, ¿Manel no s’ha dissolt?

— No, en la vida és habitual que les coses passin en lletra petita i no amb exabruptes. Parlem cada dia. ¿Tornarem a fer un disc junts? Sí, però veurem quan ens va bé a tots. ¿Abans de 10 anys? Sí, podria acotar més, però ja ho anirem veient.

 ?? ??
 ?? Ferran Sendra ?? El cantant i compositor Guillem Gisbert.
Ferran Sendra El cantant i compositor Guillem Gisbert.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain