El Periódico - Català

Cimera de Telefónica i STC abans del desembarca­ment total àrab

Saudi Telecom es dona un any per obtenir l’autoritzac­ió del Govern central per elevar al 9,9% la participac­ió al grup espanyol

- DAVID PAGE

Cimera a Madrid entre les cúpules de Telefónica i del seu nou accionista Saudi Telecom (STC). El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va mantenir aquest dijous una reunió amb el conseller delegat de la teleco controlada per l’Estat de l’Aràbia Saudita, Olayan Alwetaid, per acostar postures davant el desembarca­ment de la teleco àrab en el seu accionaria­t, segons informa Europa Press. Fonts oficials de Telefónica no fan comentaris en aquest sentit.

STC manté els seus plans i continua amb la intenció d’elevar la seva participac­ió fins al 9,9% del capital de Telefónica, el màxim compromès en l’anunci realitzat per la companyia al setembre quan va irrompre en l’accionaria­t de la teleco espanyola.

Parc de 2.100 milions

La companyia compta actualment amb una participac­ió directa del 4,9% de les accions de la companyia espanyola i d’un altre 5% de manera indirecta mitjançant derivats financers, en un parc valorat en un total d’uns 2.100 milions d’euros. L’objectiu de la companyia saudita continua sent elevar la participac­ió fins al 9,9%, per a la qual cosa ha de rebre l’autoritzac­ió expressa del Govern espanyol pel caràcter estratègic de Telefónica i la seva vinculació amb la defensa i la seguretat nacional. La pretensió àrab persisteix també malgrat el moviment de l’Executiu espanyol d’ordenar al hòlding estatal SEPI comprar una participac­ió de fins a un 10% de Telefónica per conformar un nou nucli dur espanyol a la teleco al costat de CaixaBank-Criteria i el BBVA.

El Govern espanyol ara es planteja traspassar aquesta participac­ió de fins al 10% a la futura Societat Estatal de Transforma­ció Tecnològic­a (SETT), una mena de SEPI digital de nova creació que pretén estar operativa en tres mesos.

Saudi Telecom anticipa en la seva memòria anual que preveu obtenir en un any el permís del Govern espanyol per elevar la participac­ió fins al 9,9% i eventualme­nt pot ser que també per sol·licitar un seient al consell d’administra­ció de Telefónica. Sis mesos després de l’operació de compra, l’operadora saudita continua sense moure fitxa i no ha formalitza­t la petició, continua sense revelar oficialmen­t quan ho farà i sense confirmar si sol·licitarà asseure’s al consell d’administra­ció del grup espanyol.

Tranquil·litzar els ànims

L’operadora àrab, controlada en un 64% per un dels fons sobirans de l’Aràbia, s’ha estat movent en els últims mesos per tranquil·litzar els ànims i confirmar les intencions amistoses de l’operació, tant públicamen­t com en diverses reunions amb el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete. Saudi Telecom va aprofitar la presentaci­ó dels seus resultats trimestral­s per prometre «cooperació» amb Telefónica i mostrar la seva plena «confiança en el creixement i el potencial a l’alça» del grup comandat per Pallete.

El mateix Pallete va remarcar la setmana passada que no tenia cap notícia de quan presentarà la seva sol·licitud de permís la companyia saudita STC ni de quan i com pretén executar les compres l’espanyola SEPI. Tot quedava, doncs, a l’espera que els nous socis moguin fitxa.

Grifols va agafar aire a la borsa ahir després de tenir una caiguda del 35% aquest dijous després de presentar resultats i es va anotar una pujada del 18,35%. La companyia es va disparar fins a un 20% en l’obertura de la sessió, superant els nou euros per títol, després d’un retard en la cotització a l’entrar en subhasta de volatilita­t. L’empresa va buscar ahir mirar de frenar la sagnia en els mercats amb l’enviament de fins a tres fets rellevants en cinc hores, cosa que va permetre que la cotització es mantingués a l’alça tota la sessió per sobre del 15%.

El grup va informar ahir que la due diligence per part de Haier acaba amb resultat «satisfacto­ri», fet que accelera la venda de la seva filial a la Xina, un aclariment sobre el pagament de 266 milions a Scranton des de la matriu, una cosa que ha suscitat dubtes entre els analistes i una explicació del flux de caixa que la companyia registrarà de cara al 2024.

La venda de la filial de Grifols a la Xina, Shangai Raas (SRAAS), a Haier Group per 1.800 milions (uns 1.628 milions d’euros) és un moviment que el mercat ha percebut

Els dubtes del mercat es van disparar aquest dijous després de la presentaci­ó dels resultats del 2023. La firma, que va presentar uns comptes no auditats, va assegurar que «havia rebut confirmaci­ó per escrit de KPMG que espera completar els seus procedimen­ts interns i emetre la seva opinió d’auditoria abans del 8 de març del 2024, avançant-se a la data límit de la legislació espanyola vigent».

Així mateix, Jaime Costos, actual membre del consell d’administra­ció de Grifols, no ha firmat els comptes anuals publicats dijous per la companyia d’hemoderiva­ts a l’estar absent «per motius personals» en la reunió del consell d’administra­ció celebrada ahir a Barcelona. No obstant, la companyia va assegurar que Costos no ha manifestat «disconform­itat amb la documentac­ió remesa».

L’operadora saudita va prometre «cooperació» amb el grup comandat per Álvarez-Pallete

Local nuevo a estrenar de 150mts y terraza.

Licencia de actividad de venta de productos alimentari­os con zona de degustació­n. Listo para inaugurar: panadería, cafetería, pastelería, comida preparada, etc.

 ?? Albert Gea / Reuters ?? José María Álvarez-Pallete, al Mobile World Congress, dilluns.
Albert Gea / Reuters José María Álvarez-Pallete, al Mobile World Congress, dilluns.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain