El Periódico - Català

La crisi castiga l’Amèrica Llatina

- ABEL GILBERT

Llatinoamè­rica viu una onada sense precedents de migracions causades per desastres climàtics. El 2022 hi va haver dos milions de desplaçame­nts per raons

Amèrica Llatina és un dels grans focus de migracions del món. Allà, els refugiats climàtics carreguen el pes de la seva ombra. Traginen davant les mirades esquives o parsimonio­ses dels estats. Els mou la urgència. Al Perú, per exemple, ho van haver de fer com a part d’una multitud pels efectes d’El Niño. Van fugir d’incendis devastador­s a l’Amazònia i les inundacion­s al nord-est i sud del Brasil, així com sequeres a la zona central de Xile i a Amèrica Central. Es van allunyar de les costes afectades per la pujada del nivell del mar al Carib. La regió és de les més exposades a l’escalfamen­t global i, per tant, a les migracions climàtique­s.

Segons assenyalen diversos estudis, Amèrica Llatina es troba al quart lloc del món en la llista de les migracions més grans per esdevenime­nts climàtics. Les xifres mostren una tendència alarmant. Només el 2021 es van registrar més d’1,6 milions de nous desplaçame­nts motivats per raons climàtique­s. El 2022 van ser dos milions. L’Informe Groundswel­l del Banc Mundial calcula en 17 milions el número potencial en menys de tres dècades només en aquesta regió.

Dones, nens i originaris

Els desplaçame­nts tenen lloc per processos diferencia­ts. En aquest sentit, els especialis­tes parlen de situacions sobtades (huracans, ciclons, inundacion­s, lliscament­s, terratrèmo­ls o incendis) i d’altres que evolucione­n gradualmen­t, com la sequera, el desglaç de glaceres i l’increment del nivell del mar. A l’Equador, refugiats i migrants resideixen en àrees propenses a desastres naturals. Algunes zones andines pateixen sequeres i climes extrems que afecten negativame­nt la producció agrícola. Més de 358.000 persones es van trobar en situació d’emergència al Brasil,

climàtique­s. I segons un informe del Banc Mundial, es calcula que la regió podria registrar 17 milions de refugiats en només tres dècades.

com a conseqüènc­ia de les pluges extremes. A Mèxic s’observa l’impacte del canvi climàtic en l’erosió costanera.

En els últims anys ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, ha enfortit les seves mesures per garantir la protecció i resiliènci­a dels desplaçats per aquestes causes. Aquest any s’espera una recrudescè­ncia de diferents fenòmens meteorològ­ics que «tornen encara més complexa la resposta humanitàri­a», reconeix José Samaniego, Director Regional de l’ACNUR per a les Amèriques.

El canvi climàtic esborra la línia entre els desitjos de migrar i les necessitat­s imperioses de fer-ho. Els grups més vulnerable­s a les afectacion­s són dones, menors i les poblacions originàrie­s. «Mai pensem que les persones més vulnerable­s i afectades per les inundacion­s, pels incendis, pels desbordame­nts dels rius, són els nens», va remarcar l’assessora especial per a la Defensa del Clima de l’ONU, Paloma Escudero. Les calamitats van obligar 2,3 milions de nens, nenes i adolescent­s a desplaçar-se amb els seus pares.

«Tot el futur està en perill i l’única opció és fugir perquè ja no queda res», va dir Garry Conille, director regional de l’UNICEF per a Amèrica Llatina i el Carib. No només es perden les llars sinó també l’accés a l’educació, la salut, l’aigua i la protecció». Al Brasil, les inundacion­s fluvials i les tempestes podrien desplaçar aproximada­ment 1,5 milions de menors en els pròxims 30 anys. A Mèxic, uns 672.000. Els seus conflictes se superposen amb els de les ciutats on són allotjats i que estan travessade­s per la penúria econòmica i la falta de capacitat estructura­l per enfrontar els problemes.

Més enllà dels desplaçame­nts, segons l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM), els fenòmens climàtics i geofísics van causar entre 1998 i 2020 unes 312.000 morts i van danyar més de 277 milions de persones a Amèrica Llatina i el Carib. El Grup Intergover­namental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) detecta la confluènci­a de factors que agreugen la situació: la pobresa i l’alta densitat poblaciona­l, que porta a ocupar zones de risc; la degradació del sòl i la falta d’una planificac­ió de l’explotació dels recursos naturals, a causa de la forta dependènci­a de les economies en l’extracció de recursos naturals i producció d’aliments.

 ?? Bruno Kelly / Reuters ?? Vista aèria de les inundacion­s al veïnat de Cacau Pirera, a l’Amazònia brasilera, el 2021.
Bruno Kelly / Reuters Vista aèria de les inundacion­s al veïnat de Cacau Pirera, a l’Amazònia brasilera, el 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain