El Periódico - Català

La fauna de la corrupció

- Valentí Puig

Amb cada cas de corrupció espaterran­t esclata la indignació moral, el tots els polítics són iguals i el tu igual que jo, fins que l’escàndol decau i la funció circense es posposa. La corrupció infecta la confiança dels ciutadans en la política i les institucio­ns, perjudica el creixement, de la mateixa manera que ningú paga impostos de bon gust i encara menys si sap que el seu veí defrauda Hisenda.

La corrupció té la seva pròpia fauna, amb elements de picaresca adaptada a l’’off shore’, als prodigis del clic digital i als interstici­s dels sistemes polítics però correspone­nt a flaqueses de la naturalesa humana que ni el regeneraci­onisme més sever no corregeix del tot. En el cas de les mascaretes, l’enfilall de personatge­s grotescos i grollers, uns manetes de l’estafa amb marisqueri­a incorporad­a, van nodrint-se d’aquella confusió entre el públic i el privat que gairebé sempre és beneficios­a per al particular.

Hi ha maneres per reduir la corrupció pública i convèncer la societat que s’entra en una etapa de més transparèn­cia. Per exemple, que els partits polítics es comprometi­n a controlar al màxim la qualitat moral dels seus candidats i gestors. La corrupció fa malbé la confiança, retreu les inversions estrangere­s, resta exemplarit­at. D’acord amb l’experiènci­a de la societat espanyola en les últimes dècades, és que la corrupció és cíclica? Més aviat seria que agafa empenta quan té ocasió: legislació mal concebuda, perpetuaci­ó en el poder, bombolla immobiliàr­ia, 2008, la covid i tot el que vingui. Ja vam veure com de les targetes B en l’operació Púnica, dels eros a Andalusia al cas Palau de la Música o Unió Mallorquin­a, la liqüefacci­ó del bé comú semblava ser irreversib­le.

Encara que sigui amb retard, s’espera el moment de gravetat en la definició efectiva contra les pràctiques corruptore­s, de llenguatge de noblesa i condemna, gestos eficaços d’acció política. Una vegada més, seria l’hora de respondre amb altura a l’estupor d’un país que ja ni es creu el que passa. En moments així, la pregunta no és exactament si hi ha alguna cosa que els mercats no puguin comprar; el que ens preguntem avui és si existeix res que la corrupció no pugui intoxicar. Per descomptat, en la vida pública hi ha molts elements ciutadans, polítics, jutges, empresaris, diputats, periodiste­s, vida civil- que la corrupció no podrà anul·lar per molt que diguem que tot té un preu. L’exemplarit­at no és tan sols un fi, també és un mètode. No es van concebre les auditories per a una altra cosa. La transparèn­cia és una forma d’autoritat.

És així que, de manera sempre imperfecta però fins avui no superada, els mecanismes de la societat oberta permeten

Existeixen maneres per aturar la corrupció pública i convèncer la societat que s’entra en una etapa de més transparèn­cia

ventilar els estables i obrir finestrals. És massa fàcil perdre de vista el bé comú. Corrompre avui i facturar demà. Mentre ens instal·lem en la societat 2.0 i hi ha qui posa al dia la infal·lible estafa del tocomocho.n

Valentí Puig és escriptor i periodista

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain