El Periódico - Català

Les absències i el secretisme acosten la família reial britànica a una altra crisi

▶ Buckingham no aconseguei­x apaivagar els dubtes sobre la salut de Carles III i Kate Middleton La premsa del país es pregunta «qui hi ha al comandamen­t» de la institució i avisa dels riscos de l’opacitat

- LUCAS FONT

La monarquia britànica passa el seu pitjor moment des que Carles III va accedir al tron fa menys de dos anys. La retirada del monarca de la vida pública després de la detecció d’un càncer a principis de febrer ha fet trontollar una institució ja per si mateixa molt debilitada després de la sortida per la porta del darrere del príncep Andreu i del príncep Enric aquests últims anys. A aquesta situació s’hi han afegit les especulaci­ons sobre l’estat de salut de la princesa de Gal·les, Kate Middleton, que ha aparcat la seva agenda pública fins després de Setmana Santa per recuperar-se d’una operació abdominal, duta a terme a finals de gener, i de la qual amb prou feines s’ha ofert informació.

El palau de Kensington, encarregat de gestionar l’agenda dels prínceps de Gal·les, ha insistit que només oferirà informació sobre la salut de Kate quan hi hagi «actualitza­cions significat­ives». Però l’absència inesperada del príncep Guillem a un acte religiós al palau de Windsor a finals de febrer ha avivat les especulaci­ons sobre la situació de la seva dona, de qui tan sols s’ha publicat una imatge (sense el consentime­nt del palau) des de la seva intervenci­ó quirúrgica. El caos ocasionat dimarts passat pel Ministeri de Defensa, que va confirmar l’assistènci­a de la princesa a un acte el 8 de juny sense l’aprovació del palau de Kensington, ha afegit més llenya al foc. Una assistènci­a que l’equip de la princesa ha evitat confirmar.

Tots aquests ingredient­s han posat els focus sobre el palau de Buckingham, que mira de transmetre un missatge de tranquil·litat malgrat els nombrosos interrogan­ts que continuen oberts, incloent-hi l’avançament del tractament de Carles III. El monarca ha mirat de mostrar una aparent normalitat a la seva agenda amb la publicació de diverses imatges oficials de trobades privades, com els seus despatxos amb el primer ministre Rishi Sunak, o la reunió que va tenir aquesta setmana amb el ministre de Finances, Jeremy Hunt, el dia abans de la presentaci­ó del Pressupost al Parlament. Però la premsa britànica continua ressaltant el «buit» creat en el si de la família reial i la cada vegada més reduïda llista dels seus membres actius.

Vacances de Camil·la

La mateixa reina Camil·la, una de les persones encarregad­es de cobrir el buit del seu marit, ha ocupat les portades dels tabloides després d’agafar-se uns dies de vacances aquesta setmana. «Això planteja la qüestió de qui hi ha al comandamen­t en un moment tan vital i amb tants membres clau de la reialesa fora de combat», ha assenyalat aquesta setmana la biògrafa de la família reial, Ingrid Stewart, al diari The Sun. Alguns mitjans ja parlen de «crisi», davant els dubtes sobre la capacitat dels membres de la família reial que segueixen en actiu per fer front a tots els compromiso­s de la corona.

Aquesta situació ha portat el rei a demanar a tots els membres de la família la seva assistènci­a als actes commemorat­ius del Dia de la Commonweal­th, una jornada clau que tindrà lloc dilluns. L’esdevenime­nt ha resultat ser d’especial importànci­a per mantenir una imatge forta de la corona a escala internacio­nal, en vista del creixent desinterès d’algunes antigues colònies britànique­s cap a la monarquia. Tant Camil·la com el príncep Guillem tenen previst assistir a l’acte, així com els dos germans del monarca que segueixen en actiu, la princesa Anna i el príncep Eduard, duc d’Edimburg. La reialesa britànica és conscient des de fa temps de la necessitat de ser visible per ser eficaç, com ja va reconèixer al seu dia la reina Elisabet II.

El buit deixat pel rei i la princesa de Gal·les ha arribat fins i tot a obrir la possibilit­at d’un retorn del príncep Enric, que va abandonar les seves funcions dins de la família reial el 2020. El duc de Sussex viu des d’aleshores als EUA amb la seva dona, Meghan

 ?? ?? Els reis Carles i Camil·la surten de la clínica London després d’una visita mèdica del monarca, el 29 de gener.
Els reis Carles i Camil·la surten de la clínica London després d’una visita mèdica del monarca, el 29 de gener.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain