El Periódico - Català

Els cinc factors que poden extingir una espècie

Una anàlisi de la Universita­t d’Oxford determina com l’escalfamen­t global, les temperatur­es extremes i la distribuci­ó de les espècies els afecta la supervivèn­cia.

- VALENTINA RAFFIO

En aquests moments hi ha més d’un milió d’espècies d’animals i plantes que estan entre l’espasa i la paret. L’espasa és l’activitat humana. I la paret és l’avanç de la crisi climàtica. Fins ara, molt s’ha indagat en els diferents factors que han contribuït a esmolar l’espasa però poc s’ha parlat de com la paret s’està fent cada vegada més punxeguda. Ara, un estudi liderat per la Universita­t d’Oxford ha aconseguit determinar quins són els cinc principals factors climàtics que estan empenyent milers d’espècies al caire de l’extinció.

La investigac­ió, publicada dijous passat a la revista Science, ha indagat en tots els factors que augmenten la vulnerabil­itat de les espècies davant les inclemènci­es climàtique­s i que, eventualme­nt, podrien acabar provocant-ne la desaparici­ó. Per a això s’han utilitzat més de 290.000 registres fòssils de més de 9.2000 gèneres. Sobretot eriçons de mar, cargols i mariscos dels últims 485 milions d’anys. Paral·lelament també s’ha creat un model climàtic per estudiar l’impacte d’aquest fenomen en altres espècies actuals. Segons expliquen els experts que han liderat aquest treball, la combinació d’aquests mètodes va permetre estudiar en profundita­t els factors que més han contribuït (i més contribuei­xen) al risc d’extinció.

Cinc factors

Les anàlisis apunten al fet que el primer factor són els canvis de temperatur­es extrems. Sobretot, quan superen els set graus centígrads. Els animals que viuen en ecosisteme­s on s’experiment­en aquests canvis, ja sigui de manera brusca o progressiv­a, són més vulnerable­s a l’extinció. El segon factor de risc també té a veure amb els termòmetre­s però, en aquest cas, més amb les espècies que viuen en climes extrems com els ossos polars i que necessiten certes condicions per sobreviure.

El tercer factor, i el que, segons els experts, més pes té dins del còmput total, és la distribuci­ó geogràfica de les espècies. Els animals i plantes que només subsisteix­en en regions molt concretes són les que s’enfronten a un perill de desaparici­ó més elevat ja que si el seu hàbitat deixa de ser habitable no tenen marge d’escapatòri­a. El quart factor és la mida en si de les espècies, ja que s’ha observat que les més petites tenen menys capacitats d’adaptar-se que les grans. I el cinquè és l’acumulació de tots els anteriors.

«La biodiversi­tat global enfronta un futur anguniós. Els resultats d’aquest treball haurien d’ajudar-nos a enfocar millor les mesures de conservaci­ó per protegir les espècies més vulnerable­s», comenta Erin Saupe, professora del departamen­t de Ciències de la Terra de la Universita­t d’Oxford i primera autora d’aquest treball. «Els resultats d’aquest treball haurien d’actuar com una dura advertènci­a per a la humanitat, ja que imprudentm­ent continuem alimentant el canvi climàtic mitjançant la crema de combustibl­es fòssils», afegeix Dan Lunt, expert de la Universita­t de Bristol i coautor d’aquest treball.

«Aquests resultats haurien d’ajudar a enfocar millor les mesures de conservaci­ó»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain