El Periódico - Català

El gihadisme també canvia, dues dècades després

Ara internet és un canal central per al terrorisme i ha crescut el nivell d’alerta

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

El febrer del 2004, el marroquí Otman el-Gnaoui conduïa una furgoneta des d’Astúries fins al poble madrileny de Chinchón, a una casa on havia treballat de paleta. Portava la dinamita que li va aconseguir José Emilio Suárez Trashorras en una mina asturiana, material amb què els escorxador­s de l’11-M van fabricar les seves bombes. El gener del 2024, la Guàrdia Civil va neutralitz­ar un gihadista que movia criptomone­des, i la Policia va detenir a Sevilla un fanàtic islamista menor d’edat amb explosiu TATP. L’havia fabricat sense viatges, sense robatoris en mines, sense intermedia­ris, tan sols mirant internet.

Han passat 20 anys entre un moment i un altre del terrorisme islamista a Espanya. Des de la matança dels trens d’Atocha han canviat les maneres de fer dels terroriste­s, han crescut els efectius de les Forces de Seguretat, ha canviat la llei, ha pujat un esglaó el nivell d’alerta, ha variat la percepció d’Espanya com a objectiu... però tres de les fonts consultade­s a la Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos subscriuen la frase d’un inspector en cap de l’àrea de Terrorisme de la Comissaria General d’Informació: avui, com llavors, «la seguretat cent per cent no està garantida a cap lloc del món».

I menys des que la crida integrista a l’atac i el martiri es va fer global i, un cop escampada la llavor, es va passar de les cèl·lules organitzad­es, nombroses, perceptibl­es, a l’individu radical que en la soledat de casa seva planeja sagnants somiejos.

Cops decisius

A totes les fonts els costa assenyalar quina ha sigut l’operació antiterror­ista més important aquests anys. Potser perquè dos d’aquests cops porten records dolorosos a les unitats que els van portar a terme.

El primer a Leganés, on només 24 dies després de la voladura dels trens estaven localitzat­s i acorralats pels GEO set autors de la massacre. El segon, a Subirats i Cambrils, on entre 14 hores i quatre dies després de l’atac a les Rambles, els Mossos abatien les restes de la cèl·lula de Ripoll i l’autor material de la matança, Younes Abouyaqub.

Hi ha consens en la visió que el principal dirigent gihadista atrapat a Espanya en quatre lustres ha sigut Abdel-Majed Abdel Bary, el raper britànic que va arribar a Almeria en pastera des del front sirià de l’ISIS, que fins al 20 d’abril del 2020 es va amagar amb dos peons en ple confinamen­t de la covid, i que planejava instal·lar-se a Espanya amb diners d’estafes online. El 27 de juliol el trobaven mort a la seva cel·la del penal de Port III.

També coincideix­en les fonts en el fet que el principal reclutador del gihadisme capturat a Espanya en el mateix període ha sigut el de Melilla Mustafá Maya, el proselitis­ta més gran de l’integrisme islàmic armat a Europa, avui a la presó per segona vegada. El 23 d’octubre passat, quan la Policia el va agafar tornant-hi, feia només quatre mesos que havia complert una pena de vuit anys per enviar a la seva «guerra santa» almenys 28 mujahidins des de diferents punts d’Europa.

Estem en «una fase de molta activitat antiterror­ista», comenta un comandamen­t de la Guàrdia Civil. I calcula un dels seus col·legues, aquest vestit de blau, que des del 2015 fins ara, la mitjana de telèfons i comunicaci­ons online sota intervenci­ó amb aval judicial en les investigac­ions de la lluita antiterror­ista no ha baixat del centenar. És complicat precisar amb exactitud el número: es tracta d’indagacion­s secretes.

 ?? CNP ?? La Policia Nacional amb vuit detinguts després d’un operatiu antiterror­ista.
CNP La Policia Nacional amb vuit detinguts després d’un operatiu antiterror­ista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain