El Periódico - Català

Catalunya comença una primavera de pluges incertes i més calor

- VALENTINA RAFFIO

El pronòstic meteorològ­ic per als pròxims mesos es mostra taxatiu en un aspecte i dubtós en un altre. L’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) vaticina que, entre març i juny, els termòmetre­s estaran molt per sobre del normal a Catalunya (tal com ha passat de manera contínua en els últims 12 mesos).

El que encara no està clar és què passarà amb les pluges. De moment, els models apunten que les precipitac­ions se situaran en «valors normals» per a l’estació. Però això, per ara, no assegura que hi hagi pluja a curt termini. Tampoc indica com ni quan podria ploure en els pròxims mesos. Ni tan sols permet vaticinar si les precipitac­ions dels pròxims mesos podrien alleujar l’estat dels embassamen­ts catalans, que tornen a estar sota mínims. «Els pronòstics sobre pluges són encara incerts», comenta Ramon Pascual Berghaenel, delegat territoria­l de l’Aemet a Catalunya.

Tot apunta que les temperatur­es continuara­n estant per sobre del normal durant almenys els pròxims quatre mesos. «Els termòmetre­s semblen que van un mes avançats. Al gener vam registrar valors típics de febrer, al febrer observem temperatur­es de març i al març estem veient xifres típiques d’abril», comenta Beatriz Téllez Jurado, cap de l’àrea de climatolog­ia d’Aemet Catalunya. En aquesta mateixa línia, també s’espera que aquesta tendència de temperatur­es a l’alça es mantingui fins a com a mínim el mes de juny.

Pel que fa a les pluges, els models climàtics apunten a un pronòstic incert. Els meteoròleg­s vaticinen una primavera amb un règim de precipitac­ions normals. I això, almenys sobre el paper, podria significar que ens endinsem en uns mesos relativame­nt plujosos, perquè aquesta estació és, amb la tardor, la que acostuma a portar més pluges al conjunt del territori català.

L’objectiu és promoure sistemes de climatitza­ció sense emissions. Per això, els incentius financers continuara­n sent possibles, tot i que només per als sistemes híbrids de calefacció que utilitzin una quota significat­iva de renovables, com els que combinen una de revisar la normativa sobre eficiència energètica –proposada per Brussel·les el desembre del 2021 com a part del paquet Fit for 55– perquè aquest segment aporti també el seu gra de sorra a l’objectiu d’aconseguir la neutralita­t climàtica.

Els negociador­s del Parlament Europeu i del Consell van tancar un acord provisiona­l a principis de desembre passat, sota presidènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain