El Periódico - Català

Els efectes Més demandes prosperen a Espanya i a Alemanya

-

No hi ha dubte que la campanya de vacunació contra el virus de la covid ha sigut crucial per frenar l’epidèmia del coronaviru­s des d’un punt de vista de salut pública. No obstant, les vacunes també han provocat efectes secundaris (s’han notificat 84.650 reaccions adverses –14.003 greus– i 500 morts fins al desembre del 2022, segons l’Informe de Farmacovig­ilància sobre Vacunes Covid del Ministeri de Sanitat). Com el motorista de Barcelona que ha reclamat a l’Administra­ció per haver tingut un accident després de rebre la punxada, més demandes estan prosperant en altres punts d’Espanya i Europa.

L’Audiència Nacional (AN) té a les seves mans la reclamació d’un ciutadà que, després de rebre la vacuna d’AstraZenec­a, va començar a patir greus efectes adversos i va reclamar a l’Administra­ció una compensaci­ó de 91.991 euros que va ser rebutjada.

Demanda col·lectiva

El procés està encara en estat tan incipient que la secció vuitena de la sala contencios­a de l’Audiència només ha obert diligèncie­s i a ha demanat un informe sobre si els fets denunciats són, efectivame­nt, la seva competènci­a.

A Alemanya, que és el país amb la partida de naixement de la primera vacuna, BioNTech, han sortit fins ara victoriose­s 467 demandes d’indemnitza­ció, entre un total d’11.900 querelles presentade­s davant els tribunals. És una xifra relativame­nt pròxima –del febrer passat–, resultat d’una enquesta feta als departamen­ts de Sanitat dels 16 estats federats del país. Tenint en compte que van ser injectats amb almenys una dosi 65 milions de ciutadans, el balanç és més aviat benigne per a les farmacèuti­ques, ja sigui BioNTech o les que la van succeir.

Entre els casos que més ressonànci­a van tenir al país va ser una demanda col·lectiva formalitza­da l’any passat a Magúncia –ciutat on té la seva seu BioNTech– per 185 persones que reclamaven a aquest laboratori una indemnitza­ció de 12.000 euros i una pensió vitalícia per les presumptes seqüeles de la vacuna.

 ?? M ?? C. S. L., abans de l’accident de moto.
M C. S. L., abans de l’accident de moto.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain