El Periódico - Català

El futur ja és aquí

Sense l’aigua no hi ha res: ni turisme, ni indústria, ni cultius, ni ramaderia, ni esquí, ni centres de dades. Ni salut. Tampoc independèn­cia, per si algú en té dubtes

- Andreu Escrivà és ambientòle­g i doctor en Biodiversi­tat

Tot just havia començat a escriure aquesta columna quan he llegit la notícia: eleccions al maig! He estat temptat –no ho negaré– de modificar l’esborrany i canviar el títol; després, però, he entès que no calia. Les eleccions no anul·len la urgència de debatre sobre la sequera ni l’actualitat dilueix l’imperatiu d’actuar. Més bé al contrari, represente­n una oportunita­t que no podem balafiar.

Quina millor ocasió que una cita electoral per tal de confrontar seriosamen­t les propostes de cada partit sobre la sequera? Més enllà de declaracio­ns de bones intencions, eslògans desafortun­ats i mesures reactives, quin és el pla dels distints candidats i candidates per tal de fer front a la manca d’aigua? Tenen setmanes senceres per explicar-nos-ho. I la veritat, poques coses semblen més importants a l’hora de decidir qui governarà Catalunya que conèixer com vol abordar la sequera actual. Sense l’aigua no hi ha res: ni turisme, ni indústria, ni conreus, ni ramaderia, ni esquí, ni centres de dades. Ni salut. Ni futur possible. Tampoc independèn­cia, per si algú en té cap mena de dubte.

Sota el paraigua de la sequera, que és també el de la gestió del territori i el de la crisi ambiental (particular­ment el canvi climàtic amb la pujada de temperatur­es i l’alteració del cicle de precipitac­ions), hi cap tot Catalunya, la del 2024 i la de l’any vinent, també la del 2030 i més enllà. Hi caben tots els països que pot ser Catalunya, sempre que no s’assequi, perquè un país sense aigua és només un erm en la realitat i unes tristes línies al mapa.

Emergència molt més greu

L’escenari és el propi d’una distopia: milions de persones amb el subministr­ament d’aigua de boca compromès, desenes de milers d’hectàrees productive­s sense poder conrear-se, extensions enormes d’ecosisteme­s únics i valuosíssi­ms a la corda fluixa (i nosaltres amb l’ai al cor pels incendis).

Hi ha algunes solucions tècniques, però totes no arribaran a temps. Cal adreçar l’estructura, no les fuites, i això requereix valentia política, més encara en un moment en què certs sectors, com l’agrícola o el turístic, clamen contra qualsevol tipus de control o normativa ambiental. Caldrà repetir (una vegada més!) que només focalitzan­t en l’oferta i sense abordar la demanda no assolirem cap progrés rellevant. Que l’economia circular, tantes vegades usada únicament per a l’ecoposture­ig empresaria­l o institucio­nal, ha de ser capaç d’anar més lluny del que ho ha fet fins ara. I que caldrà fer un exercici de prioritzac­ió, democràtic i transparen­t, sobre els usos de l’aigua que considerem imprescind­ibles i els que no.

El futur és aquí. Les eleccions del maig són l’escenari perfecte per fer palès que l’angoixa per la sequera afecta, dirigeix i condiciona les propostes electorals. Parlem de no poder cultivar o beure de l’aixeta, no d’un abstracte problema ambiental que afecta un territori situat a milers de quilòmetre­s. És ara o mai.

 ?? David Aparicio ?? Una imatge de l’embassamen­t de Darnius-Boadella a finals de gener.
David Aparicio Una imatge de l’embassamen­t de Darnius-Boadella a finals de gener.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain