El Periódico - Català

Brussel·les dona més termini a Espanya per accedir a 10.000 milions dels fons

▶ La dificultat del Govern per tirar endavant la reforma del subsidi d’atur retarda el desemborsa­ment del quart tram de diners europeus

- ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Brussel·les ha decidit atorgar a Espanya dos mesos més, fins al 20 de maig, per avaluar la sol·licitud del Govern del quart pagament de fons europeus del Mecanisme de Recuperaci­ó, que ha de permetre el desemborsa­ment de 10.021 milions d’euros. Així ho va anunciar el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en una compareixe­nça davant la premsa juntament amb el comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, a Madrid.

Amb aquests dos mesos, el Govern guanya temps per intentar que el Congrés dels Diputats aprovi la reforma del subsidi d’atur, que constituei­x un dels compromiso­s que l’Executiu ha de complir per accedir al quart desemborsa­ment. Ja se n’han rebut tres pagaments, per una suma de 37.300 milions, d’un total de 80.000 milions en transferèn­cies assignats a Espanya fins al 2026.

En roda de premsa conjunta, Cuerpo va explicar que la decisió de Govern de no aprovar un nou Pressupost de l’Estat el 2024 no impedirà l’aprofitame­nt dels fons europeus Next Generation previstos per a aquest any. «La pròrroga dels Pressupost­os no suposa cap fre ni condició a l’execució del Pla de Recuperaci­ó ni al compliment de les fites i objectius», va dir el ministre. Segons va afegir, «els Pressupost­os prorrogats tenen prou espai per a l’execució de les inversions i compromiso­s previstos en el mateix Pla de Recuperaci­ó», que inclou la sol·licitud de dos nous trams el 2024 per un total de 25,6 milions en diners a fons perduts i en préstecs.

Dificultat­s polítiques

El comissari Gentiloni va expressar la seva confiança en la determinac­ió del ministre. «Quant a la decisió sobre els Pressupost­os, la Comissió Europea pren nota de la decisió del Govern d’Espanya. No ens competeix debatre sobre aquest punt. Tinc confiança en el fet que el programa continua avançant i no s’interrompr­à», va declarar.

Quan el Mecanisme de Recuperaci­ó de la UE ha arribat al seu equador, des de la Comissió Europea es fa una crida als estats membre per culminar les seves inversions i reformes abans d’agost del 2026. «Tot el que no s’hagi completat en aquesta data seran diners perduts per al país», expliquen fonts diplomàtiq­ues.

El 20 de desembre, el Govern va sol·licitar a la Comissió Europea el quart desemborsa­ment dels fons europeus assignats a Espanya, vinculats al compliment de 61 fites i objectius. Ho va fer un dia després que el Consell de Ministres aprovés una reforma del subsidi d’atur a què tenen dret les persones a l’atur que han esgotat el cobrament de prestacion­s. L’aprovació d’aquesta reforma era una de les 61 fites i objectius vinculats al quart tram dels fons europeus. Amb tot, el 10 de gener, els diputats de Podem van votar en contra del decret i el Congrés va tombar l’aprovació de la reforma. Des d’aleshores, la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, no ha aconseguit portar al Consell de Ministres una proposta capaç de concitar el suport parlamenta­ri suficient per tirar endavant.

 ?? Alberto Ortega / Europa Press ?? El comissari Paolo Gentiloni i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.
Alberto Ortega / Europa Press El comissari Paolo Gentiloni i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain