El Periódico - Català

La gent, que es foti

- Emma Riverola

Sí, i la gent, que es foti. Aquesta ciutadania del carrer a què s’apel·la constantme­nt des de l’esquerra. A la que ha d’esperar mesos –o anys– per a una operació. La que porta els seus fills a l’escola pública i en pateix les deficiènci­es. La que no pot emancipar-se –o divorciar-se– a causa dels preus de l’habitatge. Tota la que es mou en transport públic, la que espera el miracle de la pluja perquè la política es va oblidar de preparar-se per a la sequera... Tota aquesta gent, que es foti. L’ànsia electorali­sta ha acabat vencent uns pressupost­os socials. ¿Eren millorable­s? Per descomptat, però potser seran irrepetibl­es.

Perquè el PSC pot coixejar per l’amnistia i el cas Koldo. Perquè ERC no acaba de saber construir una política útil davant la pirotècnia essenciali­sta de Junts. I perquè En Comú Podem ha frenat polítiques socials per un eslògan electoral: el partit verd que no es ven al capital. Preciós per emmarcar entre la seva militància, escassamen­t atractiu per als que breguen per subsistir. És molt difícil de creure que el Hard Rock sigui el límit moral que els Comuns han volgut vendre en les negociacio­ns. Per molt detestable que sigui el projecte, mai havia motivat un veto per la seva banda, malgrat que fins ara no podien tirar-lo a la cara dels socialiste­s (que no el van impulsar, però ara el defensen sense vergonya). Sí, potser ha sigut això. Aquella irrefrenab­le temptació de l’esquerra a bombardeja­r-se entre ells mentre els projectils impacten al carrer.

Després d’una llarga dècada convulsa en què la bandera es va imposar a totes les discussion­s, per fi hi havia l’oportunita­t de tirar endavant mesures de pes social, de mostrar un acord ampli d’esquerres, de guanyar una mica d’estabilita­t en moments incerts i d’assajar un discurs compartit progressis­ta davant els cants de sirena de la ultradreta. Cants que a curt termini potser van justos de vots però que s’acaben engreixant gràcies al desengany i la sensació de desemparam­ent que provoquen, precisamen­t, gestos polítics com aquest.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain