El Periódico - Català

«El normal és que el BCE comenci la reducció de tipus al juny»

- PABLO ALLENDESAL­AZAR ROSA MARÍA SÁNCHEZ

— ¿L’escenari central més probable ara mateix és una primera baixada de tipus al juny?

— No estem fent una orientació explícita, però això és compatible amb donar alguna indicació al mercat i als ciutadans sobre el que podem fer en el futur. Si prenem en considerac­ió la reducció de la inflació dels últims mesos –la subjacent també-, la debilitat del creixement a la zona de l’euro i la fortalesa de la transmissi­ó de la política monetària, i si també es compleixen les nostres previsions macroeconò­miques en els pròxims mesos, el normal és que comencem la reducció dels tipus aviat i al juny podria ser una bona data per iniciar-la.

— El mercat espera més o menys tres baixades de 0,25 punts bàsics d’aquí a final d’any. ¿Li sembla un escenari raonable?

— D’acord amb les projeccion­s de l’Eurosistem­a, sobre les quals hem guanyat molta confiança els últims trimestres perquè els errors de previsió sobre l’evolució de la inflació han sigut molt reduïts i fins i tot a la baixa, la corba de tipus que estem observant als mercats és compatible amb el compliment del nostre objectiu d’inflació a mitjà termini del 2%. Més enllà no hi vull anar, però. El nivell d’incertesa és elevat, cosa que justifica que no hàgim de ser gaire explícits sobre la pauta temporal dels tipus. De fet, la corba de tipus dels mercats no és fixa i reacciona a les dades que es van rebent, en particular sobre el PIB, l’ocupació i la inflació.

— Hi ha un debat sobre si el BCE s’està equivocant, sobre si està actuant massa tard. Vostè ha advertit en alguna ocasió que s’ha d’evitar tant un enduriment excessiu com un d’insuficien­t. ¿No corren el risc d’arribar tard, d’infligir un mal excessiu?

— Insisteixo: les nostres previsions macroeconò­miques ara són compatible­s amb un compliment de l’objectiu d’inflació a mitjà termini. D’acord amb aquestes previsions, la inflació arribarà al 2% a partir de meitat de l’any que ve i es mantindria així d’una manera continuada la resta dels trimestres fins al 2026, que és l’últim any d’aquest exercici de projecció. I veiem que els riscos a l’alça i a la baixa estan equilibrat­s. Al BCE ara tenim un objectiu simètric d’inflació del 2%. Aquesta és una de les principals novetats de la revisió de l’estratègia de política monetària que vam aprovar el juliol del 2021. Això vol dir que ens preocupen en la mateixa mesura les desviacion­s, tant a l’alça com a la baixa, respecte a l’objectiu. Per això serà molt important calibrar adequadame­nt la pauta de reducció dels tipus d’interès durant els següents trimestres de manera que evitem tant un enduriment insuficien­t com un enduriment excessiu.

— ¿Vostè no seria partidari d’abaixar els tipus abans?

— Hem de tenir la discussió a l’abril. Però l’escenari central ara mateix, si es compleixen les previsions, i podem tenir sorpreses en un sentit o altre, és el que deia abans. Hi ha analistes que preveuen un creixement inferior de la zona de l’euro, cosa que generaria un procés desinflaci­onista més ràpid i, per tant, consideren que el BCE hauria de reduir els tipus d’interès abans o fins i tot que ja els hauria d’haver començat a reduir. Altres analistes pensen el contrari. Això és completame­nt legítim. Nosaltres, però, tenim la nostra pròpia visió. L’important és saber reaccionar depenent de com et van donant o no la raó les dades i no ancorarse incondicio­nalment a cap tipus de pauta de política monetària.

— ¿Els bancs espanyols han entorpit la transmissi­ó de la política monetària al traslladar la pujada de tipus del BCE més als crèdits que als dipòsits?

«La incertesa política pot tenir efectes econòmics sobre el creixement» «Per nomenar el governador i el subgoverna­dor és important el consens polític»

— L’evidència que tenim és que la transmissi­ó de la política monetària a les condicions de finançamen­t de l’economia, tant en tipus d’interès com en termes de volum del crèdit, ha sigut molt forta. Dit això, l’economia espanyola té algunes especifici­tats. I efectivame­nt s’ha produït una transmissi­ó més lenta i menor als dipòsits de les famílies. També és veritat que en alguns segments de crèdit hi ha hagut una transmissi­ó inferior de l’alça en els tipus d’interès oficials. En tot cas, hi ha caracterís­tiques estructura­ls de l’economia espanyola que fan que la transmissi­ó de la política monetària en conjunt sigui més ràpida que no pas en altres països. Això té a veure, sobretot, amb el fet que els tipus d’interès variables continuen predominan­t en les hipoteques de les famílies espanyoles.

— Els dos partits del Govern han pactat fer permanent l’impost a la banca, que recau sobre uns ingressos que previsible­ment en els pròxims anys no conservara­n la seva tendència recent a l’alça. ¿Quina opinió en té?

— En aquesta discussió em sembla rellevant fixar-nos en l’exemple italià. En el cas que el Parlament espanyol decidís mantenir com a permanent l’impost, una manera d’alleujar la preocupaci­ó que suscita per a l’estabilita­t financera podria ser donar als bancs la possibilit­at que es dedueixin les aportacion­s addicional­s a reserves o a capital. Bàsicament, estaríem generant un incentiu a l’acumulació de capital i per tant augmentarí­em la resiliènci­a del sector bancari. Això és el que s’ha fet en el cas

 ?? David Castro ?? Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya, abans de l’entrevista amb EL PERIÓDICO.
David Castro Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya, abans de l’entrevista amb EL PERIÓDICO.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain