El Periódico - Català

Aragonès és el líder més ben valorat i Puigdemont guanya en preferènci­es

▶ Els catalans creuen que Illa repetirà victòria electoral el 12 de maig i l’expresiden­t aprova entre tots els votants independen­tistes

- JOSE RICO RICARD GRÀCIA

(6,1) (6,8)

L’extrema igualtat que presideix el tauler polític català es plasma també en la percepció dels catalans sobre el que passarà en les eleccions el 12 de maig i en les seves preferènci­es. ¿Qui creuen que guanyarà els comicis? Salvador Illa. ¿A qui valoren millor com a líder? Pere Aragonès. ¿A qui prefereixe­n com a president de la Generalita­t? Carles Puigdemont. Aquesta última pregunta deixa patent que, si es confirma la seva candidatur­a, l’expresiden­t podria no només cohesionar els seus, sinó també tenir un efecte catalitzad­or en el vot independen­tista, ja que també obté una bona valoració per part dels votants d’ERC davant el baix èxit d’Aragonès entre els republican­s.

Segons la primera enquesta sobre el 12M feta pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el 21% dels catalans prefereixe­n Puigdemont al capdavant del Govern, seguit del 18,1% que elegeix Illa, i el 16,3% assenyala Aragonès. Mentre Illa i Puigdemont atresoren percentatg­es molt alts de suport en els seus respectius caladors, només un de cada tres votants d’ERC tenen com a favorit Aragonès (36,2%), mentre que tres de cada 10 prefereixe­n que el president sigui (6,9)

Puigdemont (29,3%). El probable candidat de Junts també és el favorit per al 26% de simpatitza­nts de la CUP.

El resultat més curiós pel que fa a preferènci­es dels votants el proporcion­en els electors del PP. Un de cada quatre, el 25,6%, prefereixe­n que el president continuï sent Aragonès, només 7,5 punts menys que el mateix candidat popular, Alejandro Fernández (33,1). És a dir, els votants del PP prefereixe­n un president independen­tista abans que, per (6,4) (7,8) exemple, Illa (10,9%), una cosa que podria atribuir-se al fort malestar amb el PSOE que ha generat la concessió a ERC i Junts de la llei d’amnistia.

Malgrat tot això, Aragonès inicia la cursa electoral com el líder més ben valorat pels catalans, amb una nota que voreja l’aprovat (4,9), amb una dècima més que Illa i Jéssica Albiach (4,8) i amb sis dècimes més que Puigdemont (4,3). Per votants, el candidat d’ERC aconseguei­x un 6,1 entre els seus, l’aproven els electors del

Albiach Estrada Fernández Carrizosa Garriga 48,2% 6,4% 3,9% 3,0% 1,7% 1,6%

PSC (5) i els de Junts el deixen molt a prop d’aquesta nota (4,8). A Illa l’aproven els afins al PSC (6,8), als Comuns (5,8) i a ERC (5). I Puigdemont aprova entre tots els votants independen­tistes, amb un 7,8 entre els seus, un 5,6 entre els d’ERC i un 5,4 entre els de la CUP. Els simpatitza­nts de Junts només aproven dos candidats: Puigdemont i la xenòfoba Sílvia Orriols (5,4), del partit d’ultradreta independen­tista Aliança Catalana. Independen­tment de quin sigui el seu vot, un de cada 50,7% 37,1% tres catalans creuen que el PSC guanyarà les eleccions (36,4%), davant el 18,5% que aposta per ERC i el 14,7% que pensa que el vencedor serà Junts. Tots els electorats, també els d’ERC i Junts, opinen que Illa s’emportarà la victòria.

En línies generals, l’enquesta detecta que l’avanç electoral ha agafat despreving­uts els catalans, que es mostren, per ara, molt indecisos i poc mobilitzat­s. De les últimes quatre eleccions autonòmiqu­es, aquestes són les que consideren menys importants (només l’hi sembla al 37,5%), i en aquests moments hi ha menys persones que mostren la seva disposició a anar a votar (68,6%) que en els anteriors comicis, en plena pandèmia de la covid (74,6%). El treball de camp d’aquest sondeig es va elaborar els dos dies posteriors a l’anunci electoral d’Aragonès, 14 i 15 de març, i va coincidir

PSC

amb l’aprovació de d’amnistia al Congrés.

A l’espera que la cursa electoral consolidi o modifiqui aquestes tendències, hi ha més catalans que es mostren en desacord amb l’avançament dels comicis (46,2%) que els que recolzen la decisió d’Aragonès (39,6%) després d’haver fracassat en el seu intent d’aprovar els pressupost­os, un factor que també explica els dubtes i la indecisió general de l’electorat. Precisamen­t, els votants d’ERC són, juntament amb els d’En Comú Podem i el PP, els més contraris a la convocatòr­ia anticipada, mentre que els més favorables són els electors del PSC, Junts, Vox, la CUP i Cs.

L’avanç electoral divideix els catalans: el 46% està en contra de la decisió davant el 40% que hi està a favor

la llei

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain