El Periódico - Català

Occident censura la «farsa» russa i la Xina felicita el seu «amic»

La Casa Blanca i les cancelleri­es europees remarquen la falta de llibertat en els comicis Xi posa en valor les relacions sino-russes

- SILVIA MARTINEZ ADRIÁN FONCILLAS

Les principals potències occidental­s, amb els EUA al capdavant, no només no van felicitar Vladímir Putin per la seva aclaparado­ra victòria en les presidenci­als, sinó que van denunciar que les «pseudoelec­cions» celebrades al país no van ser «ni lliures ni justes». Al pol oposat, l’Iran i la Xina sí que van celebrar obertament la victòria de Putin.

Les eleccions russes «òbviament no van ser lliures ni justes», ja que Putin va empresonar els seus oponents i va impedir que d’altres es presentess­in contra ell, va argumentar la Casa Blanca en un comunicat emès poc després de conèixer-se la victòria del president rus. Segons l’opinió de la Unió Europea, els comicis van tenir lloc en un «entorn altament restringit» i exacerbat «per la guerra il·legal d’agressió de Rússia contra Ucraïna», segons l’alt representa­nt per a la política exterior i de seguretat comuna europea, Josep Borrell, en nom dels ministres d’Exteriors de la UE.

Més crítics que Borrell van ser els caps de la diplomàcia dels països bàltics. «És un procedimen­t que se suposa que s’assembla a unes eleccions, alguns podrien anomenar-ho reelecció, mancada de tota legitimita­t», va carregar el lituà Gabrielius Landsbergi­s. I el mateix els seus veïns de Letònia i Estònia, que van denunciar la falta de legitimita­t d’un procés que veuen com una «farsa» ja que «no són eleccions legítimes i el lloc de Putin és a la Haia com a criminal de guerra», va afegir l’estonià Margus Tsahkna. «No concedirem cap legitimita­t», va afirmar l’espanyol José Manuel Albares, ministre d’Afers Exteriors d’Espanya, que va qualificar de «simulacre» el procés i va prometre continuar recolzant Ucraïna.

Eleccions «ni lliures ni justes»

També França considera que, en els comicis presidenci­als russos, «una vegada més no s’han donat les condicions d’una elecció lliure, pluralista i democràtic­a». En la mateixa línia, Itàlia, a través del cap de la diplomàcia, Antonio Tajani, va destacar que les eleccions no van ser «ni lliures ni justes i van involucrar també territoris ucraïnesos ocupats il·legalment».

El també vicepresid­ent del Govern italià, va afegir: «Continuem treballant per una pau justa que porti Rússia a posar fi a la guerra d’agressió contra Ucraïna de conformita­t amb el dret internacio­nal».

Res a veure amb totes aquestes crítiques va tenir la reacció de la Xina al triomf de Putin. «Estic segur que, sota el teu lideratge, Rússia aconseguir­à èxits encara més grans», va comunicar Xi Jinping al seu homòleg i «vell amic», segons va detallar la televisió pública. Xi i Putin s’han reunit en 42 ocasions durant l’última dècada, un probable rècord de la diplomàcia global. Són més que suficients per apuntalar el que tots dos defineixen de «profunda amistat».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain