El Periódico - Català

«Ja treballem en teràpies a la carta contra el càncer de mama»

- V. R.

nen a desenvolup­ar el tumor. Per això mateix, estem estudiant com atacar el tumor des d’un punt de vista diferent», afegeix aquesta científica.

Teràpies a la carta

Segons expliquen Serrano i Mayor-Ruiz, en aquests moments el projecte d’investigac­ió plantejat en el marc d’aquest projecte se centra, sobretot, en la recerca de fàrmacs capaços de destruir les proteïnes que provoquen el creixement d’un tumor. En aquest sentit, els investigad­ors treballara­n per selecciona­r els fàrmacs més prometedor­s i els posaran a prova en models cel·lulars i animals. Si els resultats són positius, també es plantejarà el seu ús en futurs assajos clínics en humans. «Aquest tipus d’investigac­ions van molt més enllà d’avançar en la comprensió de qüestions científiqu­es: estan directamen­t pensades per millorar el tractament dels pacients», destaca Serrano.

Als altres laboratori­s creats en el marc d’aquest projecte també es treballarà, per exemple, en la creació de teràpies a la carta contra el càncer de mama. Així mateix, hi haurà un grup de treball específic per ajudar les pacients que no responen als tractament­s convencion­als o que tenen pitjor pronòstic, com les diagnostic­ades amb càncer de mama triple negatiu. En aquests casos s’estudiarà l’aplicació de tractament­s d’última generació com les immunoterà­pies, uns tractament­s en què s’utilitzen les cèl·lules immunitàri­es de les mateixes pacients perquè ataquin el tumor.

— ¿Quin és el perfil més habitual de pacient que arriba a la seva consulta?

— El càncer de mama és una malaltia molt prevalent i pot afectar dones de qualsevol edat. Ens arriben pacients molt joves, de 30 anys o menys, i d’edat més avançada, de més de 70 anys. La majoria de casos es diagnostiq­uen en un estadi molt precoç i podem plantejar diverses opcions de tractament. Tot i així, hi ha una minoria de casos que o bé arriben en estadis més avançats o bé es tracta de tumors molt agressius. Llavors l’escenari és més complicat.

— Sempre s’ha dit que no hi ha un sol càncer de mama sinó molts. ¿Quin és el diagnòstic més comú que es troba?

— El 75% dels càncers de mama que detectem són de tipus hormonal. És a dir, que responen a hormones com l’estrogen o la progestero­na. El 15% restant dels casos es classifiqu­en com a triple negatiu. Es tracta de tumors molt més agressius i que requereixe­n un abordatge terapèutic diferent. Per exemple, amb quimioterà­pies més potents o, segons s’ha plantejat recentment, amb immunoterà­pies.

— Abans deia que dues pacients amb el mateix diagnòstic de càncer de mama poden tenir evolucions diferents. ¿A què es podria deure?

— És una de les preguntes que ens fem cada dia les persones que treballem en oncologia. Creiem que la resposta pot estar en qüestions de biologia bàsica. Per exemple, en determinad­es mutacions que presenta el tumor. O a les cèl·lules, teixits i vasos sanguinis que l’envolten (una cosa que es coneix com a microambie­nt tumoral). Cada vegada hi ha més estudis que indaguen com aquestes caracterís­tiques influeixen en l’evolució del tumor.

— ¿Per què hi ha tractament­s que resulten molt efectius per a algunes pacients i no per a d’altres?

— Aquesta és un altre dels dubtes que més em plantejo a la consulta. Hi ha pacients que responen molt bé i d’altres que no. En els dos casos necessitem entendre per què es produeix aquest fenomen. En els casos en què va bé, volem entendre quines caracterís­tiques afavoreixe­n aquesta resposta i fins a quin punt podem reduir el nombre de tractament­s aplicats. I en els casos en què no funcionen, també necessitem entendre què està passant i quines altres vies podem explorar.

— ¿I què passa quan una pacient desenvolup­a una resistènci­a al tractament?

— Aquesta és una de les qüestions que ens disposem a investigar en aquest projecte. Volem entendre per què hi ha algunes pacients que no responen a tractament­s que en d’altres sí que funcionen. Per exemple, els casos de càncer de mama de tipus hormonal, que presenten metàstasis i que no responen a tractament­s convencion­als. El nostre objectiu és entendre per què passa, trobar noves dianes terapèutiq­ues i plantejar tractament­s alternatiu­s com, per exemple, teràpies personalit­zades com les immunoterà­pies CAR-T.

— ¿En què consisteix­en aquests abordatges alternatiu­s que plantegen?

— Ja estem treballant en teràpies a la carta contra el càncer de mama. S’està estudiant l’ús d’unes immunoterà­pies personalit­zades en què s’utilitzen els limfòcits de la mateixa pacient (és a dir, parteix de les cèl·lules del seu sistema immunitari) perquè ataquin les cèl·lules canceroses. Aquestes eines, conegudes com a CAR-T, ja s’estan utilitzant en altres malalties com la leucèmia i ara comencen a plantejar-se per fer front a tumors sòlids com el càncer de mama. Els primers assajos de laboratori estan donant resultats molt esperançad­ors i en breus esperem posar en marxa algun assaig clínic amb voluntàrie­s.

— ¿Quan creuen que tindrem una immunoterà­pia efectiva i disponible per a les pacients que ho necessiten?

— És complicat donar una data. La ciència està avançant molt en el tractament del càncer de mama però encara falta molt perquè aquestes teràpies innovadore­s arribin a les consultes. Sent optimista diria que tenim anys, potser dècades, per davant fins a aconseguir que aquests tractament­s siguin accessible­s. Per a això necessitem molta investigac­ió, molta inversió i, sobretot, molta col·laboració. Per sort, les pacients són les primeres que es presten a participar en aquestes investigac­ions. Totes volen aportar el seu gra de sorra per millorar l’estudi d’aquestes malalties i accelerar la recerca de tractament­s.

L’experiènci­a està finançada per la Generalita­t i la Fundació La Caixa

 ?? Maite Cruz ?? Laura Angelats, en un laboratori de l’IRB Barcelona.
Maite Cruz Laura Angelats, en un laboratori de l’IRB Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain