El Periódico - Català

El ‘nou’ Mar d’Estiu troba el seu lloc entre Pineda i Santa Susanna

- IGNASI FORTUNY

després el seu marit, Ataülf, assassinat.

Tornada de nou a l’Imperi com a moneda de canvi, el seu germà Honori la va casar amb el futur Constanci III. Però la seva mort prematura, una altra més en la vida de Placídia, als set mesos de regnat, i les sospites de conspiraci­ó que van caure sobre ella la van obligar a fugir a Constantin­oble amb els seus dos fills, Honòria, i Valentinià. Aquest últim acabaria sent reconegut com a emperador d’Occident, cosa que va convertir Gal·la en regent de l’Imperi fins a la majoria d’edat del seu fill. A Corral el va atraure especialme­nt la vida plena de vicissitud­s i aventures d’aquesta dona tan especial, que reclamava una novel·la, i que malgrat tantes penalitats mai va perdre la seva dignitat romana.

La Barcelona en la qual Gal·la Placídia va viure uns anys decisius era, segons Corral, «una ciutat en procés de desenvolup­ament, moderna i el més proper que hi havia a Roma a Hispània», i va ser també pionera perquè «va servir de capital fins que els visigots la van traslladar a Toledo» per qüestions estratègiq­ues.

«La novel·la és plena de passió», apunta l’editor, Daniel Fernández, una tendència que els últims temps guanya força en novel·la històrica. «S’havia dit que la narrativa històrica tenia sobretot lectors masculins, però això està canviant; crec que les lectores femenines apreciaran el to personal de Corral. Hi ha més palau que batalles. Potser la part més sagnant és el saqueig de Roma».

A Corral sempre l’havia fascinat la història de Placídia i no entenia per què no hi ha més llibres escrits sobre ella, un personatge que va arribar a ostentar molt poder però sobre el qual no hi ha una gran obra publicada ni gaire documentac­ió de l’època a causa de la seva condició femenina. Corral va començar escrivint contes infantils, quan al seu pare li van diagnostic­ar Alzheimer i no va saber com explicar-l’hi a la seva filla. Llicenciat en Història de l’Art, ha escrit dues novel·les més: La ruta de los osos (Vitrubio) i El olor de las olas, finalista del Premi Nadal l’any 2020.

El que va ser durant onze edicions el Festival Arts d’Estiu de Pineda de Mar canvia de façana, de vistes i fins i tot de nom. El Maresme dona la benvinguda al seu hereu, el Mar d’Estiu, un cicle de concerts que se celebrarà en un espai que pertany al terme municipal que va acollir fins a l’any passat la cita i a la veïna Santa Susanna.

Concretame­nt, serà a l’espai La Llàntia, a molt pocs metres del seu enclavamen­t original, un espai a tocar de la platja i que limita per dalt amb les vies del tren. En total, 15.000 metres quadrats de terreny propietat de l’Ajuntament de Santa Susanna. Per allà hi desfilaran del 3 al 18 d’agost artistes i espectacle­s com l’esbojarrat d’Ojete Calor (el dia de l’estrena, el 3), la festa de l’electrolla­tí comandada per Juan Magán (8 d’agost), Rozalén presentant el seu nou disc El abrazo (16 agost), i el fervor juvenil de la dupla Mushkaa + The Tyets representa­nt el Maresme tropical per a la traca final (18 d’agost). Una programaci­ó, segons va definir Xavier Amor, alcalde de Pineda, que «toca el cor de totes les generacion­s».

«La música uneix, ens fa millors persones. És un espai fantàstic, davant de la platja, i plantegem un festival respectuós amb la població, que sigui tolerant, amb horaris assumibles per a tothom, i mirem per la sostenibil­itat», va exposar Tito Ramoneda, president de The Project, empresa promotora de la renovada cita en una trobada amb els mitjans. Els concerts, que tindran aforaments que van dels 2.000 als 3.500 espectador­s, finalitzar­an a les 23 hores.

En total hi haurà una dotzena de propostes que tindran un preu mitjà de 33 euros per entrada. «El Mar d’Estiu neix de la complicita­t de dos ajuntament­s i és un projecte a llarg termini, amb un programa que representa el que la gent vol», va comentar Ramoneda.

La mort del seu fill Valentinià la va convertir en regent de l’imperi

 ?? Marc Asensio ?? El professor i escriptor madrileny Roberto Corral.
Marc Asensio El professor i escriptor madrileny Roberto Corral.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain